Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
divlja odlagališta

Hrpa glomaznog otpada danima ‘buja’ u Dugavama

divlji otpad
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
29.08.2015.
u 17:00

Ove godine registrirano je već više od 1070 divljih odlagališta iako se otpad može odvesti u reciklažno dvorište ili pozvati Čistoću

Dio građana nikako da prihvati činjenicu da je praksa izbacivanja glomaznog otpada na gradske ulice i parkove zabranjena i da se starih stvari mogu riješiti legalno i besplatno odvozom u reciklažno dvorište ili pozivom kamiona Čistoće ispred vrata.

Teško kontrolirati grad

Najnovije veliko divlje odlagalište otpada prije tjedan dana nastalo je u parku u Dugavama u Katićevu prilazu kod broja 9.
– Komunalni redari su bili na terenu, slikali odlagalište i dali nalog Čistoći da se sanira – kazao je Mate Kraljević, čelnik komunalnih redara. Dodao je da je odlagališta sve više i da je nemoguće kontrolirati cijeli grad jer nastaju noću, a njihov sve veći broj (ove godine zabilježeno ih je više od 1070) razlog je zašto treba i nekoliko dana nakon prijave da se sve očisti. Iz Holdinga su kazali da će lokaciju u Dugavama očistiti ovih dana jer ekipe rade na čišćenju drugih lokacija kao i redovnom odvozu glomaznog otpada od građana.

– Podsjetimo da je praksa izbacivanja otpada na ulicu napuštena ulaskom u EU, no da građani imaju pravo na dva besplatna odvoza godišnje. Pozive dobiju uz račune i mogu odrediti točno vrijeme odvoza pa nema razloga da se otpad izbacuje na divlja odlagališta – kazali su iz Holdinga.

Kamera u Ježdovcu

Dodali su da odvoz trenutačno mogu prijaviti stanovnici iz četvrti Podsljeme, Črnomerec, Maksimir, Podsused-Vrapče te Stenjevec, a od 15. rujna Trešnjevke te Donjeg i Gornjeg grada. Kako bi praksi bacanja glomaznog otpada u prirodi barem negdje stali na kraj, ovih dana na lokaciju velikog divljeg odlagališta u Ježdovcu postavlja se čak nadzorna kamera. Komunalci se nadaju da će to spriječiti daljnje bacanje otpada.

Komentara 3

TO
tolitol
08:58 31.08.2015.

Sve se to može lako riješiti na način da se ljude potiče da glomazni otpad odlažu u reciklažna dvorišta. Bilo bi to za porezne obveznike daleko jeftinije od sanacije divljih odlagališta. A da ne govorim o tome da su lokacije tih divljih odlagališta koje su dobro poznate mogle odavno biti pod video nadzorom. No za sve to treba samo volje i sposobnosti. Toga nema, a to je daleko veći problem od divljih odlagališta i nekulture pojedinaca.

MP
mku.privat
10:01 30.08.2015.

Kultura u Hrvata i to ne samo u Dugavama več u čitavoj Hrvatskoj. Postoji samo jedna riječ za ovo - Lijenost!

L0
luena 01
14:02 30.08.2015.

Sta se zalite o hrpi smeca...To je slika uredjenosti nase drzave kojom se premijer hvali...Uredjenost i odgovornost u glavi pojedinaca koji ilegalno odlazu svoj otpad gdje im se prohtije i gdje stignu jos nije proradila...Nek se pitaju,kako bi njima bilo da im netko pred njihovim vratima kuce odlozi ilegalno smece?...Sigurno bi rekli "hvala",oni odlazu gdje stignu jel ih nitko ne kontrolira ! Ima takih i ovdje, i tu su vecinom stranci koji tako pokazuju od kud su dosli..Gradski redari prekopavaju i traze dokaz ciji je otpad i vecinom se nadje cije je... skupo im naplate...Kad neces besplatan odvoz privatnog glomaznog otpada onda plati kaznu... Drugi put ces nauciti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije