Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki finale Večernjakove spikaonice

Ministar zdravlja Siniša Varga: Cjepivo protiv HPV-a besplatno

04.03.2015., Zagreb -  U  9. gimnaziji odrzana je spikaonica Spikas o svemu, spikaj i o njemu u organizaciji Vecernjeg lista. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
05.03.2015.
u 09:28

Za mjesec i pol svima u RH besplatna zaštita, kaže Varga

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) za mjesec i pol dana bit će besplatno za cijelu Hrvatsku!

Odluku na koju se čekalo gotovo 10 godina obznanio je na ovaj način ministar zdravlja Siniša Varga sinoć na posljednjoj spikaonici u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i partnera Megaprodukcije.

Na javnoj debati pod nazivom "Spikaš o svemu spikaj i njemu – humanom papiloma virusu" koja je za cilj imala upravo educirati mlade i potaknuti ih da otvoreno govore o ovom virusu koji uzrokuje rak vrata maternice, ministar Varga ekskluzivno je poručio da će se uskoro svaka žena moći trajno zaštiti.

Povijesni trenutak

Odluka je već donesena, čekali smo samo da vidimo hoćemo li imati dovoljno financija i sada je službeno da za mjesec i pol cijela Hrvatska ima besplatno cjepivo – rekao je Varga i izazvao oduševljenje kod mladih i kod stručnjaka prisutnih na spikaonici. Na ministrovu se izjavu nadovezala Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja je objasnila da će cjepivo biti dostupno svima koji udovoljavaju stručnim uvjetima te otkrila da se već neko vrijeme radi na tome da postane besplatno.

– Ovo je povijesni trenutak za borbu protiv raka vrata maternice. Sada kada će cjepivo biti dostupno svima više ni jedna žena ne mora umrijeti – rekla je Mirela Šentija Knežević koja vodi program prevencije u Gradu Zagrebu, gdje su se i dosad besplatno mogle cijepiti sve učenice osmih razreda, dok su ostale morale platiti i to tri doze, svaku po 706,20 lipa.

Primarijus Nives Pustišek, koja je također sudjelovala na spikaonici objasnila je, pak, da je cjepivo registrirano za djevojke od 9 do 25 godina. Cijepljenje se preporučuje prije ulaska u prvi spolni odnos, no nije prekasno ni kasnije ako se osoba još nije zarazila. Inače, cjepivo štiti od četiri tipova HPV-a od kojih dva uzrokuju rak vrata maternice. Bolest je to od koje godišnje oboli oko 370 žena, a umre ih 100.

Ispunjen važan cilj

– Nedopustivo je da svaki treći dan umre jedna žena od raka za koji postoji cjepivo, ovo je golemi korak naprijed za zdravlje žena – rekla je Šentija Knežević.

Završila je tako na najbolji mogući način četvrta i posljednja spikaonica na kojoj su učenici u IX. gimnaziji raspravljali o tome tko je zadužen za spolno odgovorno ponašanje mladih. Projekt koji je imao za cilj podizanje svijesti o opasnosti HPV-a već je i prije od struke okarakteriziran kao iznimno uspješan, a sinoćnjom je ministrovom najavom doživio svoj vrhunac te potpuno ispunio svoj cilj.

Komentara 25

Avatar abakus
abakus
10:37 05.03.2015.

Prvo, cjepivo ne štiti od svih sojeva HPV-a, već samo (da li uopće?) od njih nekoliko. Drugo, pitanje je štiti li uopće i od ovih za koje tvrde da štiti. Treće, HPV virus je virus koji se prenosi spolnim putem, dakle, riječ je o spolnoprenosivoj zarazi, kakve su i sifilis, gonoreja, HIV (koji uzrokuje AIDS) i druge. Od njega se najbolje štiti tako da se ne upušta u spolne odnose uzduž i poprijeko i tako da se za muža bira osobu koja se također nije uokolo "trošila". Četvrto, kako ovo cjepljenje ne štiti od svih drugih spolnoprenosivih zaraza i bolesti, opet se u rizičnom spolnom odnosu mora koristiti kondom - a on štiti i od HPV-a (i to svih sojeva) jednako kao i od ovih drugih spolnih zaraza. Prema tome, čemu cijepljenje? A oko samog tog cjepiva postoje brojne dileme i upozorenja na njegovu štetnost. I na kraju: Kome treba ovo reklamiranje jednog cjepiva u najmanju ruku dvojbene svrhe u situaciji kad ni onih klasičnih nema dovoljno i kad nam zdravstvo grca u gubicima i problemima? U čijem je interesu punjenje ionako prepunih džepova farmaceutrske industrije na račun države i zašto to Varga, čovjek kojem je osobni interes oduvijek bio na prvom mjestu, reklamira? Pametnome dosta.

AI
ant.imesic
10:19 05.03.2015.

Sad ce taj otrov djeliti besplatno klinkama. Nema beskorisnijeg cjepiva. "Štiti" te od dva tri podtipa HPVa a prodaje priču tipa "sad se možete "slobodnije" je...ti" nema gore stvari od je...čine bez odgovornosti

EU
Eugine
11:37 05.03.2015.

Ovo je apsolutno razbacivanje novaca. Nije "besplatno" jer je to platila država koja je zadužena preko grla. A da ne ulazim uopće u to dali to cjepivo fukcionira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije