Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje financije

Faks i praksa idu zajedno

HPB
Foto: HPB
23.04.2015.
u 08:00

Studentska praksa i radno iskustvo tijekom studija omogućuju nam da otkrijemo svoje interese te postanemo konkurentniji i spremniji za buduću poslovnu karijeru

Piše Marko Božac, Ekonomski fakultet u Zagrebu, član Predsjedništva studentske udruge Financijski klub

Studirati? Da! Raditi i studirati? Dobiti radno iskustvo tijekom studiranja? Stigne li se raditi i studirati? – hm! To su neka od najčešćih studentskih pitanja od početka pa do kraja studentskog života. Tijekom studija dio studenata i studentica iskoristi priliku te pronađe studentski posao ili praksu. Ostali čekaju svoje posljednje godine fakulteta ili završetak studija. Odluka o prvom radnom iskustvu ovisi o izboru svakog od nas, našem slobodnom vremenu, fakultetu, interesima i i ekonomskom položaju.

NA UGOVOR: Postoji nekoliko oblika kako studenti mogu steći svoje prvo radno iskustvo. Za početak, tu su studentski poslovi koji su uglavnom plaćeni po satu. Taj je oblik čest u posljednje vrijeme kod malih i srednjih poduzeća kojima su studentski ugovori isplativiji, a primamljivi su i studentima zbog, uglavnom, fleksibilnog radnog vremena i zadovoljavajućih satnica. Za studente ovo nije samo izvor zarade kroz duže razdoblje nego i mogućnost za zaposlenje nakon završetka studija. Iako, studentski poslovi nisu nužno vezani uz područje studija i često su samo prilika za džeparac.

RAD U STRUCI: S druge strane, postoje studentske prakse koje traju unaprijed određeno vrijeme i nisu nužno uvijek plaćene. Ovaj oblik stjecanja radnog iskustva nešto je češći u velikim poduzećima koja daju priliku studentima za rad na specifičnim pozicijama nekoliko tjedana ili mjeseci. Za studente, prakse su primamljive zato što nude mogućnost rada u struci i ne obvezuju na duže razdoblje. Ovisno o poduzeću, neke su prakse fleksibilne kad je riječ o radnom vremenu, ali ima i praksi koje uvjetuju šestosatno ili osmosatno radno vrijeme.

ISKUSTVO: Osobno sam tijekom studija stekao iskustvo radeći u kreativnoj industriji, državnoj upravi i ICT-u. Započeo sam s jednostavnijim poslovima, a s vremenom su dolazili odgovorniji zadaci. Nakon što sam stekao potrebno znanje i dokazao se kao odgovorna osoba, počeo sam ravnopravno sudjelovati na važnijim projektima. Također, često sam predlagao neke novine i online alate koji mogu pomoći u radu. Dobio sam uvid kako je raditi u poduzeću, što podrazumijeva poslovna kultura i kako ostvariti očekivane rezultate. Iskustvo iz prethodnog posla uvijek mi je pomoglo pri dobivanju idućeg.

PREDAVANJA: Poslodavci su uglavnom poštovali moje studentske obveze, a kolege na poslu dobro su me prihvatili što je iznimno bitno. No često sam morao balansirati između više obveza na fakultetu i na poslu. Kako ne bismo zapustiti studij, jako je bitno dobro odabrati između prilika koje nam se nude. Često su traženi studenti pri kraju studija zbog manje studentskih obveza što zahtijeva duža studentska prava te fiksno, osmosatno radno vrijeme. Sve ovisi o preferencijama studenata, ali uz ovakve uvijete teško je biti prisutan na svim obveznim predavanjima.

LJETNA PRAKSA: U inozemstvu postoje različita rješenja po pitanju studentskih praksi. Uglavnom su nešto češće prakse tijekom ljeta tj. tijekom praznika kada se studenti mogu u cijelosti posvetiti poduzeću. Nerijetko se poduzeća u takvim sustavima javljaju fakultetima kako bi došli do adekvatnih kadrova za potencijalne buduće zaposlenike. Nažalost, prakse tijekom ljeta nisu česte u poduzećima u Hrvatskoj. Razlog tome su uglavnom godišnji odmori te se nema tko od zaposlenika primjereno baviti studentima na praksi. Iskreno, studenti također vole tijekom ljeta otići na more, osobito uz dobro plaćeni sezonski posao. Čini se da bi idealna kombinacija bila praksa tijekom ljeta u gradu na priobalju.

JEFTINA RADNA SNAGA: Svako radno iskustvo uz akademsko obrazovanje, naravno, dobro je došlo. U stjecanju iskustva vjerojatno bi nam pomogla bolja regulativa, ali i više razumijevanja od strane fakulteta i poduzeća. Naime, akademske obveze su jednake prema svim studentima bez obzira na to imaju li praksu odnosno posao. S druge strane, poduzeća trebaju uvažiti to da se ne možemo u potpunosti posvetiti poslu ako studiramo. Na nama je da izbjegavamo one koji nas pokušavaju iskoristiti kao jeftinu radnu snagu, ali također trebamo biti spremni na određene kompromise između akademskih i poslovnih obveza. Primjerice, možda ćemo pristati na nižu ocjenu jer ne uspijevamo naučiti gradivo kako bismo željeli.

DOBRA PONUDA: Ocjene i nisu sve, svatko se od nas mora na neki način istaknuti među 180 tisuća studenata ako se želimo zadovoljni zaposliti. Možemo se razlikovati po ocjenama, ali i po različitom iskustvu i interesima. Studenti su u nedavnom istraživanju Hrvatske poštanske banke i portala studentski.hr ocijenili ponudu studentskih poslova i praksi zadovoljavajućom. Stoga, ukoliko nam se ukaže prilika za zanimljivo iskustvo, razmislimo o svakoj takvoj opciji.

S većim radnim iskustvom postajemo konkurentniji te gradimo sebe i otkrivamo svoje interese. Jednog dana, na razgovoru za posao poslodavcu će mnogo značiti da smo radili još nešto uz studij. Bitno da je stečeno iskustvo svrsishodno i da je iz područja koje nas zanima kako bismo nastavili svoj razvoj i pripreme za buduću poslovnu karijeru. Meni je moje dosadašnje radno iskustvo svakako pomoglo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije