Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
chuck weber za MAX!

Treneru Medveščaka uzor je bio Beckenbauer

Chuck Weber
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
26.09.2014.
u 08:20

- 
Dajem domaće zadaće, strog sam i puno tražim, no ne derem se na igrače - rekao je Weber.

Chuck Weber (41) ljetos je stigao na klupu Medveščaka nakon što je Mark French naprasno prekinuo suradnju s medvjedima. Prvi je dojam da je zagrebački klub opet pogodio.

Kakvi su vam prvi dojmovi u Medveščaku?

– Ovo je prvi put u životu da sam prešao Atlantski ocean. Nisam požalio što sam došao, uzbudljivo je trenirati momčad na ovako visokoj razini. Zagreb me oduševio, a i kvaliteta KHL lige, koja je druga najbolja na svijetu, iza NHL-a. Svaka momčad ima sjajne igrače. Nisam bio ni najmanje skeptičan kada me nazvao Fox i ponudio suradnju. Kad sam vidio koji su igrači ovdje igrali prošle godine, znao sam da je projekt itekako ozbiljan.

Daje domaće zadaće

Koliko ste znali o Hrvatskoj prije dolaska?

– Prve asocijacije na Hrvatsku oduvijek su mi predivno Jadransko more i borba za neovisnost. Mi Amerikanci borili smo se za neovisnost prije 200 godina, a vi nedavno, tako da sam pratio to razdoblje rata.

Prije dolaska znao je i da Medveščak ima sjajne navijače.

– Gledao sam snimke na YouTubeu i ostao impresioniran strašću ovdašnjih navijača.

Nakon devet odigranih utakmica KHL je već dobro upoznao, no Hrvatsku i Zagreb tek otkriva.

– Nažalost, nisam još dovoljno upoznao Zagreb, jednostavno nemam vremena. A bome ne znam ni kako Zagreb živi noću jer u to vrijeme gledam snimke utakmica.

Weber na prvi pogled djeluje vrlo otvoreno, pristupačno, nasmijano. No, kao trener nije baš blag.

– Upio sam mnogo stvari od različitih trenera s kojima sam radio. Jako sam strastven u poslu, pošten prema igračima, ali puno tražim od njih. Nisam tip trenera koji se dere, pokušavam probleme riješiti na normalan način – opisuje se Weber i dodaje:

– Strog samu u pogledu očekivanja koja imam, ali nisam ta stara škola trenera koja je probleme rješavala deranjem na igrače. Sve rješavam normalnim razgovorom.

S trenerskim poslom Weber je počeo vrlo rano, sa samo 25 godina.

– Nažalost, shvatio sam da kao profesionalni sportaš neću uspjeti pa sam odlučio biti trener. Najprije sam osam godina bio pomoćnik, a sada već godinama glavni trener.

Weber ima neke specifične metode rada, primjerice, igračima dijeli "domaće zadaće".

– Na početku sezone svaki je igrač dobio bilježnicu s uputama. Od igračkih detalja pa do toga kako se trebaju ponašati na ledu i izvan njega. Mislim da su takvi detalji bitni, da je to put do uspjeha.

Zanimljivo, na Weberovim treninzima golmani idu na led pola sata prije ostalih, a uvijek na polovini treninga pozove da rolba počisti led.

– Golmani imaju specifične vježbe, zato oni prvi kreću, tako da u prvom dijelu mogu biti fokusirani samo na sebe, a potom na momčad, odnosno branjenje udaraca – objasnio je Weber.

Novi trener zanimljiv je na ledu, ali i izvan njega. Kaže da uživa u Zagrebu te da mu smeta samo jedna stvar.

– Muči me promet, pogotovo otkad je počela nastava. Kada sam ljetos stigao, grad je bio prazan, mogao sam svugdje stići za pet minuta, a sada su gužve pa taj isti put traje 20 minuta. U zadnje vrijeme malo mi smeta i kiša, nikako da prestane padati...

Kaže da ga ljudi već prepoznaju i pozdravljaju na ulici, a osim hrvatske gostoljubivosti, svidjela mu se i hrana.

Uči hrvatske i ruske riječi

– Eksperimentiram po različitim restoranima, a još nisam naletio na obrok koji mi se nije svidio.

Je li bolja hrvatska ili ženina kuhinja?

– Želim da mi žena i dalje kuha, pa ću reći njezina, he-he. Ali nisam ni ja loš kuhar, ženi i psu uvijek je dobro ono što skuham.

Weber se trudi naučiti osnove hrvatskoga jezika.

– Učim uz pomoć titlova za vrijeme filma. Znam reći dobro jutro, dobar dan, bok, oprosti, dobro sam – rekao nam je Weber na tečnom hrvatskom te dodao:

– Klupski glasnogovornik Andro naučio me i neke stvari na ruskom pa se ruski treneri čude kada im na kraju presice kažem "udači" ('sretno' na ruskom, nap. a.)...

U Zagrebu uživa i Weberova supruga Angie.

– Nakon što sam dobio ponudu, počela je istraživati o Zagrebu te je vrlo brzo rekla: Idemo, sviđa mi se – sa smiješkom je prepričao Chuck.

Weberova supruga nekad je bila odlična tenisačica, bila je prvakinja pojedinačno i u parovima na svom fakultetu, no ozljeda ju je spriječila da se profesionalno bavi tenisom.

– Igram ponekad tenis protiv nje, dobar sam joj protivnik, ali naravno da uvijek gubim – kazao je Weber te nas iznenadio:

– Znam da je tenis jako popularan, da je vaš igrač prije dva tjedna osvojio US Open. Naravno da znam i za Ivaniševića, sjećam se njegova rivalstva sa Samprasom i Agassijem.

A koji su Weberovi hobiji?

– Za vrijeme sezone nemam hobija jer ne stignem ništa drugo osim hokeja, dok u ljetno vrijeme volim golf, skijanje na vodi, vožnju brodom. Naravno, volim i provoditi vrijeme s obitelji te sa svojim psom.

Pas, inače američki dingo, stigao je s Weberima u Zagreb.

– Obožavam ga, a prošle godine zamalo sam ostao bez njega. Izgubio se dok smo putovali Tennesseejem, te nismo znali za njega 11 dana. Srećom, pronašli su ga i vratili nam ga.

Weber obožava i nogomet.

– Istina, obožavam nogomet, igrao sam ga prije, bio sam golman na fakultetu. Gledao sam nedavno i Dinamovu utakmicu. Sada su mi najbolji golmani Tim Howard i Petr Čech, a prije sam od nogometaša najviše volio Franza Beckenbauera.

Najdraža grupa mu je Pearl Jam, najdraži filmovi "Ratovi zvijezda", a obožava i sportske filmove.

Omiljena serija mu je "24", omiljenog glumca nema, a kaže da imenjaka Chucka Norrisa baš i ne simpatizira.

Na kraju se Weber vratio hokeju, rekao nam svoja očekivanja u ovoj sezoni.

– Cilj je igrati bolje iz utakmice u utakmicu te na kraju imati više pobjeda nego poraza – zaključio je simpatični Weber.

Neka mu se riječi pozlate, jer to bi značilo da će Medveščak ući u play-off.

>> U Ledenu stiže hokejaš koji zarađuje 15 milijuna eura godišnje

Ključne riječi

Komentara 1

MA
manichu
10:47 28.09.2014.

Ne znam kome je to prvi dojam da je klub opet pogodio sa trenerom. Ovog trenera me trebalo otjerati još na pripremama. Nažalost najslabija karika u ovoj momčadi. Osrednji ECHL trener koji je nedorastao KHLu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije