Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDVEŠČAK U KRIZI

Gojanović: najveći je problem što nam je proračun premali

22.11.2014., Dom sportova, Zagreb - Kontinentalna liga u hokeju na ledu, 33. kolo, KHL Medvescak - Jokerit Helsinki. Daine Todd.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
14.12.2014.
u 18:00

Od 10 milijuna eura godišnje, medvjedi čak šest milijuna dobivanju od jedne od najjačih ruskih tvrtki, Gazproma.

Prošle su sezone u KHL-u bili hit, ove su sezone, nažalost, kanta za napucavanje. Hokejaši Medveščaka nakon točno dvije trećine prvenstva na posljednjem su mjestu Zapadne konferencije, sa samo 43 boda iz 40 utakmica. Ulazak u doigravanje je tek utopija, a vodstvo kluba ima još jednu brigu – sve je manje gledatelja u dvorani. Prosjek Ledene prošle sezone bio je 6200 navijača po utakmici, a ove je svega 5000, odnosno 20 posto manje. Zbog toga će Medveščak samo na prihodu od ulaznica ove sezone izgubiti 100.000 eura. Naravno, sa slabijim rezultatima smanjila se i prodaja dresova i ostalih artikala, pa će ukupni gubitak biti oko 130.000 eura, odnosno milijun kuna. I zbog toga su se medvjedi našli u problemu da usred sezone moraju tražiti sponzora koji će pokriti taj gubitak. Najteže je sigurno predsjedniku Damiru Gojanoviću, koji zbog loše igre svoje momčadi vjerojatno mora piti apaurine, a uz to se mora i boriti s glasinama da Rusi više ne žele Medveščak u svojoj ligi.

Imamo ugovor do 2016.

- Nije mi lako gledati tako loše rezultate, ali svjestan sam da je to sport. Također sam svjestan naše realnosti, onoga gdje smo. Igramo s jako velikim, najvećim dečkima u hokeju i sada vidimo gdje smo i koliko je novac bitan – kaže Gojanović.

Tko je najveći krivac za loše rezultate ove sezone? Trener, sportski direktor, manjak novca?

- Ne tražim krivca, već zajedno s trenerom tražim način kako probuditi momčad i vratiti pobjednički niz. Nažalost, ove sezone nisu nam se poklopili neki elementi - supermomčad na papiru, ali nije uigrana, pogrešan izbor prvog trenera Webera, ozljede, neplanirani odlasci igrača... Ipak, treba biti realan i reći da je najveći krivac mali budžet kojim raspolažemo. Očito trebamo još novca – kaže Gojanović.

Realnost je takva da je s 10 milijuna eura Medveščak najsiromašniji klub lige, daleko ispod bogataša SKA Peterburga, CSKA, Jokerita i Metalurga koji godišnje raspolažu sa 40-50 milijuna eura. Može li Medveščak u budućnosti povećati budžet? Jako teško, jer na hrvatskom tržištu vrlo je malo prostora za manevar, teško će medvjedi od vlastitih sponzora dobiti više od sadašnja četiri milijuna eura (Podravka, Pan, Turkish Airlines, Citroën...). Preostalih šest milijuna Medveščak dobiva od Gazproma, ruskog energetskog diva koji je i glavni sponzor KHL-a. Ugovor s Gazpromom medvjedi imaju do kraja sezone 2015./2016. a ne produlji li se, bojimo se da će Medveščak biti u bezizlaznoj situaciji.

Žaloste prazne sjedalice

No, o tome će u Medveščaku razmišljati krajem sezone, sada su koncentrirani na pokušaj spašavanja sezone, da barem momčad počne bolje igrati i pobjeđivati.

Pri lošim rezultatima svake momčadi obično su najveći krivci trener i sportski direktor. Je li tako i u Medveščaku?

– S radom trenera Sheddena sam vrlo zadovoljan, čovjek je došao usred sezone, dobio gotovu momčad koju klub ne može mijenjati zbog financijskih razloga, nakon toga otišao nam je prvi golman, ozlijedio se kapetan momčadi Murraya. Nije lako raditi u takvim uvjetima – kaže Gojanović o Sheddenu, dok o sportskom direktoru Aaronu Foxu dodaje:

- On radi najbolje što može s vrlo malim budžetom koji ima. Bilo je očito nekih krivih izbora igrača, ali i dalje smatram da je izbor trenera na početku sezone bio najveća pogreška. Žao mi je da u tome nisam bio više angažiran. No, ne treba krivicu svaljivati na Foxa, nisam zaboravio kakvu je dobru momčad Fox složio prošle sezone i koliko su naših igrača kupili ruski klubovi. To su pokazatelji vrijednosti njegova rada. Još ima moje povjerenje, ja se ne odričem lako ljudi – kazao je Gojanović.

Brinu li vas brojne prazne sjedalice u Ledenoj?

- To me žalosti! Ali to je odraz naše igre i rasporeda po kojem u jednom tjednu igramo tri do četiri domaće utakmice. No, još govorimo o 4000 do 6000 navijača po utakmici, pa nitko ne može osporiti da smo još jedan od gledanijih sportova u Hrvatskoj – zaključio je Gojanović.

>> Imate sreće da igrate u Medveščaku, u Švicarskoj vas navijači ne bi pustili iz dvorane!

Komentara 6

21
215794
21:36 14.12.2014.

I moj je proracun premali a troskovi preveliki probaj povisiti cijene ulaznica i preuzeti publiku koja nece na nogomet zbog mamica

DU
Deleted user
18:48 14.12.2014.

Najveći problem je što je glumcima na tribinama dosadilo glumatati. Ja iz ZG kaže da je Medveščak cirkus i ništ drugo. Glumcima ne smeta 100 stranaca u hokeju ,ali u Dinamu im smeta. I da ne nabrajam dalje. Gojanoviću problem je jer za godinu dana ćeš imati možda 1000 gledatelja na tekmi.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
22:56 14.12.2014.

Ako ovako budu i dalje padale cijene plina i nafte, veliko je pitanje, kako ce se Gazprom, kao glavni sponzor, ponasati. Moje misljenje je, da se treba vratiti u EBEL ligu, u kojoj bi onda igralo za pocetak 6-7 domacih decki. Amerikance i Kanadjane ja osobno bih izbjegavao. Ako trebamo strance, onda nekoliko Slovenaca, Skandinavaca, Ceha, Slovaka i eventualno ponekog Rusa. Znaci roster od dvadesteak igraca u kojem bi trecina bili domaci decki, sa tendencijom ka polovici tima. Da bi se borili za titulu potreban je budget od 4-5 mio. eura. Sa dobrim sponzorima i nekoliko puta punom arenom to nije neostvarivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije