Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DADO LJUBIĆ:

Dovest ćemo mlade Ruse, ali i Fince, te ih uklopiti u naš sjevernoamerički stil

Vjaceslav Truhno
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
25.02.2015.
u 14:00

- Glupost je da Rusi i Amerikanci ne mogu zajedno. Najbolji primjer je Medveščak 80-ih - rekao je Ljubić.

Navijači Medveščaka s radošću se sjećaju kraja osamdesetih kada su Ledenom žarili i palili ruski hokejaši predvođeni legendarnim trenerom Anatolijom Kostrjukovom. Slava Anisin, Sergej Stolbun, Vladimir Ščurjenko, Viktor Krutov, Sergej Borisov i Mihail Anfjorov Rusi su koji su dali golem doprinos u Medveščakovu rušenju Jesenica i dominaciji u Jugoslavenskoj ligi te sjajnim rezultatima u hokejaškoj Ligi prvaka.

Anisin žario i palio

A dresove s imenima ruskih hokejaša navijači u Ledenoj nosit će i sljedeće sezone! Naime, čelnici Medveščaka najavili su zaokret u politici dovođenja igrača. Uz Amerikance i Kanađane, sljedeće sezone u svlačionici će biti i Rusi.

– Radimo na tome da u našu momčad uključimo nekoliko mladih ruskih igrača. Plan nam je dati im priliku da igraju kod nas, da se razvijaju, da iskušaju drukčiji stil igre, sve ono što možda nemaju priliku u nekim ruskim ili europskim klubovima. Bit će odlično na ledu u jednoj momčadi spojiti ruski i sjevernoamerički i europski stil hokeja. Zasad ne možemo govoriti o imenima, ali obavili smo već niz razgovora s agentima i ruskim klubovima-partnerima – kaže predsjednik Medveščaka Damir Gojanović.

Mnogi se pitaju je li moguće u uspješnu cjelinu spojiti rusku i američku školu hokeja.

– Ma to su gluposti. Dobri hokejaši uvijek se razumiju, bez obzira na školu hokeja iz koje dolaze. Najbolji primjer je Medveščak Gortan. Sjećam se da je Kostrjukov čak i u navalama miješao Kanađanina Gatzosa s ruskim hokejašima i to je odlično funkcioniralo – prisjetio se sadašnji team menadžer, a u Gortanovo vrijeme vratar Medveščaka Dado Ljubić.

I Gojanović se slaže s time:

– Vrhunski sportaši govore univerzalnim jezikom, vjerujem kako se ruski i sjevernoamerički igrači mogu odlično uklopiti i mnogo naučiti jedan od drugog.

No, pitanje je ima li Medveščak novca da dovede Rusa koji će biti lider, koji će činiti razliku.
Može li se dovesti neka zvijezda poput Slave Anisina krajem osamdesetih?

– U ovom trenutku, s obzirom na naš budžet, to je nemoguće. Na žalost, rijetki su ili gotovo i ne postoje igrači poput Cheechooa koji bi došli za male ugovore kako bi se istovremeno rehabilitirali i vratili na scenu pa kasnije potpisali neki milijunski ugovor – kaže Gojanović.

Trener Doug Shedden, za kojeg je izgledno da ostaje i sljedeće sezone, ipak bi radije neke iskusnije Ruse.

Shedden bi ipak iskusnije

– Pitanje je mogu li mladi igrači odmah činiti razliku na ledu. Bilo bi dobro dovesti neka iskusnija provjerena imena.

A zbog veza Sheddena, inače bivšeg trenera Jokerita iz Helsinkija, iduće sezone u brlog bi trebala stići i barem dva-tri finska igrača.

– Finci u svojoj zemlji plaćaju porez 50 posto, a kod nas je 25 posto. To nam je adut u pregovorima. Vjerujem da ćemo složiti dobru ekipu sa po 2-3 Finca i Rusa te ih uklopiti u ovaj sjevernoamerički stil koji imamo - zaključio je Ljubić.

Posljednji Rus u Medveščaku bio je Slava Truhno u sezoni 2011./12. Sjajnom tehnikom oduševljavao je u utakmicama medvjeda u EBEL-u, no imao je i jedan problem često svojstven Rusima. Naime, Slava je često zatvarao birtije, uživao u noćnom životu.

– Igrači KHL nivoa, osobito Rusi, iznimno su veliki profesionalci i ne bojimo se takvih scenarija. Također, mi u klubu ne mislimo i ne želimo glumiti policiju, roditelje ili odgojitelje. Postoje ugovori u kojima je sve definirano do najmanjeg detalja, a svako nepoštovanje ugovora kao i uvijek do sada znači njegov raskid i odlazak iz kluba – otkrio je način kako će u korijenu sasjeći moguće odstupanje od discipline Gojanović.

– Rusi su oduvijek voljeli izaći, proveseliti se, ali na KHL nivou za takve stvari ne treba se brinuti – slaže se Ljubić.

Iako, bilo je ruskih KHL igrača proteklih sezona koji su zbog alkohola dobivali otkaze u svojim klubovima...

>> Trener Medveščaka: Želim ostati, ali pod uvjetom da i ja dovodim igrače

Komentara 1

FU
FULL
23:27 15.03.2015.

Konačno ste počeli pametno razmišljati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije