Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI IZ HRVATSKE

Borna Rendulić ostvario san: Odlazi u NHL velikana!

Borna Rendulić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, KHL.hr
20.05.2014.
u 10:00

Ovo je zaista ostvarenje moga sna, ali samo njegov jedan, odnosno prvi dio. Znam za to već neko vrijeme, godinama komuniciram s NHL agentima koji me prate po utakmicama i uvijek sam vjerovao da će taj trenutak doći. Kada mi je agent rekao da postoji mogućnost odlaska u NHL momčad, nisam puno dvojio - izjavio je Rendulić

Najbolji hrvatski hokejaš Borna Rendulić konačno je ostvario svoj san i postao igračem najjače hokejaške lige svijeta, američko-kanadskog NHL-a!

Nakon druge uzastopne sjajne sezone u finskoj SM-liigi Rendulić se kao 22-godišnjak odlučio za dosad najveći korak u svojoj karijeri te je potpisao ponuđeni ugovor s NHL franšizom Colorado Avalanche! Dečko iz Vukomerca time se upisao u hrvatsku sportsku povijest jer je postao prvi Hrvat koji je rođen te počeo trenirati hokej u Hrvatskoj, a da je potpisao ugovor s nekim NHL klubom.

Ovo je zaista ostvarenje moga sna

Borna Rendulić

hrvatski hokejaš

Ugovor koji je Rendulić potpisao s popularnim Avsima se među brojnim klauzulama ističe trajanje ugovora od dvije sezone te tip ugovora, koji je - 'two-way'. To, naime, znači da Rendulića čeka dugo i vruće ljeto jer se za mjesto u momčadi iz Denvera tek treba izboriti kroz kampove i predsezonu, dok je moguć i prelazak u AHL filijalu Avsa. Mjesto u ekipi mu, dakako, nije osigurano.

Ispunjenje sna

Međutim, osiguran mu je poveći financijski bonus koji će dobiti u obrocima kroz dvije godine. No, ukoliko se ne izbori za mjesto u NHL ekipi pod vodstvom legendarnog kanadskog vratara, po mnogima i najboljeg ikad, Patricka Roya, Bornu čeka premještaj u AHL, u momčad Lake Erie Monstersa.

- Ovo je zaista ostvarenje moga sna, ali samo njegov jedan, odnosno prvi dio. Znam za to već neko vrijeme, godinama komuniciram s NHL agentima koji me prate po utakmicama i uvijek sam vjerovao da će taj trenutak doći. Kada mi je agent rekao da postoji mogućnost odlaska u NHL momčad, nisam puno dvojio. Bio sam presretan! No, kažem, ovo je samo prvi dio svega. Sada me očekuje teško i naporno ljeto, treniranje s mojim osobnim trenerom Juricom Franjkovićem i spremanje za NHL jer mi je cilj ući u momčad i igrati najbolju hokejašku ligu na svijetu, a ne biti samo prolaznik! - izjavio je Rendulić za KHL.hr nakon potpisivanja ugovora s Coloradom.

Nadalje, franšiza u koju odlazi hrvatski hokejaš nije jedina koja se ikad zanimala za mladog Zagrepčanina. Najviše su tijekom godina bili 'zagrizli' NJ Devilsi, koji su također u više navrata imali ponudu za Bornu, koji je čak i osobno razgovarao s jednim od najslavnijih NHL GM-ova u povijesti, Louom Lamoriellom. Nešto manje konkretni prije par godina bili su i Washington Capitalsi te Dallas Starsi, u posljednje su se vrijeme javili i Edmonton Oilersi, a jedina konkretna ponuda i poslan ugovor o suradnji koji je Rendulić dobio, osim onog od Colorada, bio je ugovor Nashville Predatorsa (također u posjedu redakcije KHL.hr). No, ispred Tennesseeja, Rendulić je izabrao Colorado, iako je ponuda Predsa bila jednako financijski izdašna.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Sakic ga doveo

U NHL-u je tijekom godina bilo, a i sada ima, jako puno igrača hrvatskih korijena. Bio je to i legendarni Joe Sakic, koji je sada doveo Rendulića u svoj klub, igrao je za legendarnu američku reprezentaciju iz 1980. godine i Lake Placida (Miracle on Ice) i stanoviti Mark Pavelich, dok su Hrvati i zlatni kanadski olimpijac Marc-Edouard Vlasic te trenutni bek Colorada Cory Sarich, te mnogi drugi. No, nikad nijedan hrvatski hokejaš koji je rođen u Hrvatskoj te je u njoj započeo svoj hokejaši put, nije potpisao ugovor za neki NHL klub. A kamo li da je bio draftiran ili da je zaigrao u nekoj utakmici. Sve do Rendulića. Iako je i njegovo vrijeme za draft prošlo, a nastup u NHL utakmici tek treba izboriti.

Najbliže navedenome bio je rođeni Zagrepčanin David Valek, danas 23-godišnjak koji je počeo s hokejom na kultnoj Šalati, potom odselio u SAD, uzeo državljanstvo, igrao za U-17 i U-18 reprezentacije SAD-a, ali se potom odlučio za Harvard i akademsku karijeru, umjesto NHL drafta i profesionalne hokejske karijere.

Što se tiče Rendulića i Colorada, nesumnjivo je da je tu veliku ulogu odigrao legendarni Joe Sakic, legenda Avsa koja je franšizu u njenoj prvoj sezoni nakon preseljenja od Quebec Nordiquesa odvela do Stanley Cupa. Nakon te 1996. godine Sakic je istu stvar s Avsima ponovio 2001. godine, a sada je kao izvršni potpredsjednik hokejaških operacija (prvi čovjek kluba iza vlasnika Stana Kroenkea i njegova sina direktora/predsjednika Kluba, Josha) doveo u klub Zagrepčanina Rendulića te mu time ostvario snove, kao i velikom dijelu hrvatskih ljubitelja hokeja na ledu.

>> Rendulić: Do NHL-a me čeka još puno rada

Komentara 1

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:14 20.05.2014.

Bravo Borna... Osobno poznajem njegovu baku....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije