Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.11.2015. u 14:53

Most svoj legitimitet pred javnošću temelji na zahtjevu za reformama. Ta se njegova želja doima većom od njegovih realnih mogućnosti pa sve nekako sliči na Ezopovu basnu o volu i žabi.

Most je poslije nedavnih parlamentarnih izbora možda najspominjanija riječ u Hrvatskoj. Ta je riječ gotovo postala nekom vrstom istoznačnice za budućnost pa i za sudbinu Hrvatske. Međutim, Most se ne ponaša u skladu s tom njegovom javnom percepcijom! Jer, pregovori te udruge s HDZ-om i SDP-om svojim otezanjem Hrvatsku sve više udaljavaju od nužnih i hitno joj potrebnih reformi.

A upravo o njima neprestano govore predstavnici Mosta! Hrvatsko je gospodarstvo pred kolapsom, vanjska je politika bezglava, kulturna politika neprepoznatljiva, društvene vrijednosti sve niže, pučanstvo sve siromašnije, a državna politika neuvjerljiva i bez strateških ciljeva. Reforme su hitne, ali tromi pregovori državu odvlače u neslogu, nered i beznađe. Hrvatska nema vladu i, što duže tako bude, bit će i za oporavak sve manje nade.

Naime, iskustvo pokazuje da je bolje čak imati i lošu nego nikakvu vladu. Zato svako bezrazložno pregovaračko nećkanje nije samo trošenje vremena nego i trošenje strpljenja i živaca hrvatskih državljana. Oni su danas taoci pregovora Mosta, HDZ-a i SDP-a.Dok su hrvatski pučani taoci dugotrajnih pregovaračkih natezanja, u isto su vrijeme i dvije najveće stranke svojevrsni taoci Mosta. I HDZ i SDP su prisiljeni laskati i dodvoravati se Mostu koji zna da može postavljati uvjete objema strankama jer one bez njega ne mogu sastaviti vladu. Za vlast su i HDZ i SDP spremni dati puno toga.

Most stoga na to računa i iz toga esdepeovsko-hadezeovskog mentalnoga stanja izvlači i svoju političku računicu. U toj udruzi tvrde da je njima stalo jedino do temeljitih državnih reformi. A moguće je da tako i jest. No stalne i već pomalo naporne nedoumice ili s HDZ-om ili s SDP-om u mnogome podsjećaju na poznatu skolastičku dvojbu o Buridanovu magarcu. Taj se magarac u toj prispodobi o slobodnoj volji ne može između dva jednaka plasta sijena odlučiti s kojega bi jeo.

U toj stalnoj dvojbi na koncu paradoksalno završi: ugine od gladi! Bi li se i članovima Mosta moglo dogoditi nešto slično kao i nesretnom tovaru? Neodlučnost danas s ovim, sutra s onim sve je drugo nego boljitak za Hrvatsku. Što formiranje vlade bude dalje, i hrvatski će izgledi za reforme, na koje je Most potaknuo HDZ i SDP, biti manji.Mostov prijedlog o zajedničkoj vladi ne sviđa se ni SDP-u ni HDZ-u. Zapravo, te se dvije stranke ne mogu smisliti, a pogotovo u zajedničkoj vladi.

Most svoj legitimitet pred javnošću temelji na zahtjevu za reformama. Ta se njegova želja doima većom od njegovih realnih mogućnosti pa sve nekako sliči na Ezopovu basnu o volu i žabi. U njoj pretenciozna žaba, zadivljena veličinom i snagom vola, umisli da može postati kao on. U toj se želji napuhivala sve dok nije pukla. Samo politička mudrost može sačuvati Most, održati ga da ne doživi sudbinu Buridanova magarca ili Ezopove žabe. •     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije