Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitski akademik Nenad Cambi o tvrdnjama vodećeg “arturijanskog” povjesničara Johna Mathewsa:

Grob Kralja Artura: Mitski junak pokopan u Dalmaciji?

kul-arci-txt.jpg
import
24.02.2007.
u 15:42

Priča o Kralju Arturu je mit, no povjesničari, pogotovo britanski, već godinama traže povijesne osobe koje bi mogle biti uporište za razvoj priče o tome legendarnome kralju. Jedna od tih priča vodi do Podstrane, gradića ni deset kilometara udaljenog od Splita.

Naime, John Matthews, vodeći svjetski stručnjak za istraživanje mita o Kralju Arturu, povijesni temelj za legendu nalazi u liku i djelu rimskog vojskovođe iz druge polovice drugog stoljeća Luciusa Artoriusa Castusa. A jedini su zapisi o nedvojbenoj povijesnoj osobi Luciusu Artoriusu sazidani u kamenoj ogradi oko crkve svetog Martina u Podstrani!
– Prvi sam put od svoga prijatelja i kolege Julijana Medinija, arheologa i vrhunskog poznavatelja antike, čuo za ideju da bi kralj Artur mogao biti Lucius Artorius. Namjeravao je objaviti i knjigu o tome, no umro je prerano – počinje priču akademik Nenad Cambi, koji danas najviše zna o pločama koje spominju mogućeg kralja Artura.
– Datirao sam ploče i one nedvojbeno potječu iz druge polovice drugog stoljeća. Dva su dijela jedne ploče ugrađena u zid oko crkve i one su, po svemu sudeći, bile natpis u mauzoleju u kojemu je bio sarkofag Luciusa Artoriusa. Sam Artorius je bio živ kada je ploča ispisana jer kaže kako ju je namijenio sebi i svojoj obitelji – kazuje akademik Cambi. Nadalje objašnjava kako je na pločama zapravo uklesan životopis Luciusa Artoriusa Castusa.

– Riječ je o njegovim dužnostima u Rimskome Carstvu, koje su poredane od najniže prema najvišima u hijerarhiji. Počeo je kao vojnik, vjerojatno u 18. godini. Potom je bio centurion (zapovjednik stotinu vojnika) 111. galske i V. makedonske legije te II. ferate. Sve su to niže vojne funkcije – tumači akademik Cambi i dodaje kako je Artoriusova vojna karijera brzo napredovala.
– Očito je bio jako sposoban. Brzo je postao jedan od viših zapovjednika, nešto kao današnji admiral, rimske flote Mizenum blizu Pompeja u Napuljskom zaljevu. Potom je dugo vremena proveo u Britaniji. Tamo je bio u rangu današnjeg generala, zapovijedao je legijama koje su brojile oko 7000 vojnika. Potom je, vjerojatno zbog zasluga, vraćen u predio današnje Dalmacije, gdje je bio prokurator provincije Liburnije. Velika je to čast bila jer su prokuratori imali takozvano “pravo mača” – pravo da osude na smrt. Prokurator je, primjerice, bio i Poncije Pilat – slikovit je akademik Cambi.

Za nastanak legende o Kralju Arturu najvažniji je boravak Artoriusa Castusa u Britaniji. Artorius je zapovijedao legijom Sarmata (naroda s prostora današnje južne Ukrajine) kod Hadrijanova zida. Od barbarskih plemena Angla branio je granice Rimskog Carstva kojim je tada zapovijedao Marko Aurelije, a poslije njegov sin Komod. Lucius Artorius Castus (nadimak u010Cisti) živio je potkraj drugog stoljeća. Kralja Artura legenda smješta četiri stoljeća poslije – u srednji vijek. John Metthews i njegovi istomišljenici drže kako je priča o Kralju Arturu od drugog stoljeća polako bujala.
– Tako je nastala i priča o Kraljeviću Marku koji je, zapravo, bio obični turski vazal. Ljudi su u to vrijeme bili nepismeni pa su se priče prenosile usmenom predajom, a tako se mnogo gubi, mijenja ili dodaje u priči – govori akademik Cambi.

Teza o Luciusu Artoriusu Castusu kao Kralju Arturu ima mnogo poklonika u svijetu. Stoga je čudno kako ploče u Podstrani nisu turistički iskorištene, a ni zaštićene (!?)
– Nikad nećemo doznati pravu istinu, no mitovi se polako ogoljuju te dolazimo do fragmenata povijesnih istina. Zabrinjava me pomalo što su ploče s Artoriusovim imenom tik uz cestu i mogle bi propasti. Bio Artorius povijesni predložak za Kralja Artura ili ne, riječ je o značajnoj povijesnoj osobi, a ploče su jako vrijedan arheološki nalaz – zaključio je akademik Cambi.


Zmaj, Merlin i mač u kamenu

Dio znakovlja na koje nailazimo u legendi o Kralju Arturu također je povezano s Luciusom Artoriusom Castusom. Naime, mač u kamenu povezan je sa Sarmatima, narodom kojim je zapovijedao Artorius kod Hadrijanova zida. Sarmati su u svojim vjerovanjima imali simbol mača koji strši iz zemlje, jako sličan maču u kamenu iz legende o Arturu, a mačeve su općenito poštovali na granici religije. Sarmaćanski je simbol bio zmaj, koji je jako važan u legendi o Arturu. A liječničke su usluge obavljali šamani koji su mogli potaknuti “razvoj” čarobnjaka Merlina.


Ratovi u Francuskoj

Veza između Kralja Artura i Luciusa Artoriusa Castusa pronalazi se i u ratovima koje su vodili. Navodno je sadam bitaka koje je prema legendi vodio Kralj Artur moguće povezati s bitkama koje je vodio Artorius Castus. Najveća je sigurno ona koju je Artorius Castus vodio protiv Armorićana u Bretanji, na francuskoj obali, a i Kralj Artur je u priči ratovao u Francuskoj. – Na pločama u Podstrani piše da je Artorius vodio napad na Armorićane u Francuskoj, no ne i da je pobijedio. No, kako je tu bitku naveo na ploči, pretpostavlja se da je pobijedio – komentirao je akademik Nenad Cambi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije