Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učinkovitost

Zašto će LED zamijeniti klasičnu i fluo rasvjetu?

croenergo.eu
croenergo.eu
06.06.2013.
u 16:50

Mala potrošnja energije, izrazito dugačak radni vijek i visoka razina energetske učinkovitosti glavni su razlozi zamjene postojeće rasvjete LED rasvjetom.

LED rasvjeta je pojam koji se sve češće spominje kao tehnologija budućnosti, no koje su njene stvarne prednosti? 

Powered by portal croenergo.eu

LED je kratica za engleski naziv light-emitting diode, što se u hrvatskom prevodi kao svijetleća dioda. LED svjetiljke i LED žarulje u sve se većem broju pojavljuju i na hrvatskom tržištu, nakon dobrih rezultata u Sjevernoj Americi i zapadnoj Europi. No, koje su zapravo prednosti LED rasvjete? Projektanti iz tvrtke Mobis solar d.o.o. pojašnjavaju najbitnije razlike.

Žarulje sa žarnom niti rade na principu termičkog zračenja. Ovaj tip žarulja je izrazito energetski neučinkovit, budući da više od 90% energije troši na zagrijavanje, odnosno emisiju topline. To je glavni razlog zašto je Europska unija od 2009. postupno uvodila zabranu ove vrste žarulja te je od 1. rujna 2012. zabranjena njihova proizvodnja i prodaja.

Fluorescentne žarulje, u koje spadaju fluorescentne cijevi (tzv. neonke) i fluokompaktne (tzv. štedne) žarulje, rade na principu izboja u plinu. Budući da je način dobivanja svjetlosti sasvim drugačiji od žarulja sa žarnom niti, za dobivanje jednake razine svjetlosti troši se od tri do četiri puta manje energije, uz višu razinu energetske učinkovitosti. U posljednje vrijeme sve se češće spominje štetnost živinih spojeva koji se nalaze u ovakvim žaruljama. Pravilnim odlaganjem i recikliranjem sprječava se širenje te žive u okoliš, no i dalje većina svjetiljaka završava nepravilno zbrinuta.

LED rasvjeta generira svjetlost na potpuno različit način od prethodne dvije vrste žarulja. Osnova svake svjetleće diode je spoj dvaju poluvodičkih elemenata, unutar kojeg pod utjecajem električne struje dolazi do emisije svjetlosti. Ovaj način generiranja svjetlosti zahtijeva iznimno malo energije, zbog čega je LED rasvjeta energetski najučinkovitija u usporedbi s prethodno navedenim tipovima rasvjete. Osim toga, zbog velike otpornosti poluvodičkih spojeva, prosječni radni vijek LED rasvjete je 50 000 sati, za razliku od obične žarulje koja ima 2 000 sati. Duljim radnim vijekom ostvaruje se dodatna ušteda budući da nije potrebno često mijenjati rasvjetu. Ova vrsta rasvjete je ekološki prihvatljiva jer ne sadrži štetne spojeve te se može u potpunosti reciklirati na kraju svog radnog vijeka.

Zamjena postojeće rasvjete upravo LED rasvjetom? Mala potrošnja energije, izrazito dugačak radni vijek i visoka razina energetske učinkovitosti glavni su razlozi zamjene postojeće rasvjete LED rasvjetom. Dobre performanse LED rasvjete najbolje dolaze do izražaja u prostorima u kojima je rasvjeta upaljena tijekom čitavog dana, poput uredskih prostora, proizvodnih hala, benzinskih postaja i sl. Značajne uštede korištenjem LED-a mogu se ostvariti i u vanjskoj rasvjeti (parkovi, šetnice, ulice, parkirališta i ostale vanjske površine).

S obzirom na programe poticanja energetske učinkovitosti u Europskoj uniji kojoj se ubrzo pridružujemo, LED rasvjeta je optimalno rješenje za ostvarivanje tih ciljeva. Sve više europskih fondova ima nepovratna sredstva namijenjena upravo za LED rasvjetu, a iz Mobis solara kažu da su upravo studije izvodljivosti i isplativosti takvih projekata najtraženije u proteklih 6 mjeseci.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije