Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
direktiva

Ususret Nacionalnom političkom okviru o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva

energetska učinkovitost
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
11.11.2014.
u 12:07

Kao i svaka druga članica EU, Hrvatska će najkasnije do 18. studenog 2016. morati EK-u predstaviti svoj Nacionalni okvir politike (ili Nacionalni politički okvir; NPO) za razvoj tržišta u pogledu alternativnih goriva u prometnom sektoru i za postavljanje odgovarajuće infrastrukture. NPO će morati, između ostalog, sadržavati procjenu trenutačnog i budućeg razvoja tržišta, nacionalne pojedinačne i skupne ciljeve te mjere potrebne za ostvarivanje tih ciljeva. Do navedenog datuma sve zemlje članice će morati i navedenu Direktivu prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u vidu zakona i drugih propisa potrebnih za usklađivanje s istom.

Direktivom o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva utvrđuje se zajednički okvir mjera za postavljanje infrastrukture za alternativna goriva u EU kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjila ovisnost o nafti i ublažio negativni utjecaj prometa na okoliš. Ovom se Direktivom utvrđuju minimalni zahtjevi za izgradnju infrastrukture za alternativna goriva, uključujući mjesta za punjenje električnih vozila i mjesta za opskrbu prirodnim plinom (UPP i SPP) i vodikom, koji se provode putem Nacionalnih okvira politika država članica, kao i zajedničke tehničke specifikacije za takva mjesta za punjenje i opskrbu te zahtjeve za informiranje korisnika. Više na sljedećoj poveznici.

Svatko tko je zainteresiran dobiti više informacija o aktualnoj Direktivi, okvirima i smjernicama hrvatskog tima koji priprema Nacionalni politički okvir, načinu i uvjetima prijenosa Direktive u nacionalno zakonodavstvo te saznati što nas u ovom sektoru čeka u vrlo kratkom roku, poziva se na stručnu edukaciju u organizaciji Saveza za energetiku Hrvatske koja će se održati 08. prosinca 2014. u velikoj dvorani Grand Centra, Hektorovićeva 2/V, Zagreb s početkom u 9 sati.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije