Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUSINESS

Mario Katalinić: Zeleno gospodarstvo donosi znatne ekonomske i društvene koristi

croenergo
croenergo.eu
19.12.2014.
u 11:42

U okviru projekta ECOFUNDING, redakcija portala croenergo.eu razgovarala je s poduzetnicima čiji su poslovni pothvati evaluirani u okviru toga projekta te je tako realizirala 9 uspješnih poslovnih priča s naglaskom za zeleno gospodarstvo...

Tvrtka EKO-LUX osnovana je 2005. godine s namjerom razvoja i implementacije termotehničkih rješenja kojima je primarni cilj bolje i efikasnije korištenje primarne energije. Od osnivanja 2005. do danas tvrtka prolazi kroz uspone i padove, na neki način krivulja poslovanja prati zbivanja u hrvatskom gospodarstvu u tom periodu. Najbolje i kreativne i financijske godine bile su 2007. i 2008..

Mario Katalinić (dolje).jpg

"To je vrijeme u kojem smo realizirali, može se reći, jedinstveno rješenje zagrijavanja sanitarne vode u objektima turističke namjene korištenjem topline otpadnih voda. Implementacijom projekta u jednom kampu na Krku dokazali smo funkcionalnost i efikasnost sustava, ono je prepoznato i u stručnim krugovima tako de je projekt u 2008. godini proglašen kao najbolji inovativni projekt u programu "GreenBuilding" Intelligent Energy Europe of European Commission koji je za Hrvatsku vodio Energetski institut Hrvoje Požar. Zadnjih nekoliko godina, točnije od 2009. do danas pokušavamo, u granicama vlastitih financijskih mogućnosti prezentirati projekt potencijalnim korisnicima i razvijati slične sustave korištenja otpadne topline u industrijskim procesima.", ističe Mario Katalinić iz tvrtke EKO-LUX d.o.o..

"Ja bih možda termin "održivi razvoj" stavio na prvo mjesto jer mislim da održivi razvoj možemo promatrati kao filozofsko i etičko pitanje koje u sebi sadrži pitanja društvenih odnosa, odnosa suživota i koegzistencije čovjeka u prirodi itd.. Dakle, pitanje održivog razvoja ne može se isključivo svesti na gospodarske i ekonomske odnose, ono je mnogo šire i mora postati nova paradigma razvoja uopće. Ako se pokušamo vratiti s filozofske razine na realnu, racionalnu, inženjersku razinu, održivi razvoj i zeleno gospodarstvo, osim svih koristi u smislu očuvanja okoliša, donosi, kako u kojem segmentu zelenog poslovanja, dugoročno ili kratkoročno, i znatne ekonomske i društvene koristi.", ističe Katalinić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije