Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNOLOGIJE

IBM: Ovaj solarni suncokret proizvodi energiju i vodu!

croenergo
croenergo.eu
30.09.2014.
u 09:33

 IBM Research i švicarska kompanija Airlight Energy ovih su dana predstavile novi fotonaponski sustav koji izgledom posjeća na 10-metarski suncokret.  

Ovaj visokokoncentrirani fotonaponski toplinski sustav (HCPVT) može koncentrirati sunčevo zračenje 2000 puta te pretvoriti 80% prikupljene energije u električnu i toplinsku energiju. Jedan sustav proizvodi oko 12 kWh električne energije te 20 kWh toplinske energije što je dovoljno za nekoliko prosječnih kućanstava. Ono što ovaj sustav čini posebno zanimljivim je i mogućnost proizvodnje čiste vode kao nusproizvoda procesa kojim se hlade solarne ćelije.

Glavni dio sustava je parabolična baza od 40 četvornih metara koja je napravljena od patentiranog betona od vlakana. Ovaj beton ima mehanička svojstva slična aluminiju, no trošak njegove proizvodnje je samo 20% u odnosu na proizvodnju betona.

Unutrašnjost baze prekrivena je sa 36 eliptičnih ogledala koja se mogu reciklirati, a koja su obložena srebrnom folijom. Ova zrcalna površina koncentrira sunčevo zračenje te ga usmjerava prema prijemniku koji je hlađen vodom. Svaki prijemnik prekriven je gustim nizom fotonaponskih čipova koji pojedinačno mogu proizvesti do 57 wati energije dnevno. Cijeli sustav je prekriven prozirnom folijom od plastike koja štiti od vremenskih nepogoda.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije