Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA

Hrvatska posjeduje najmodernije nasade Paulovnije u cijeloj EU

paulovnija
Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon
14.08.2014.
u 11:47

Na hrvatskim poljima danas se nalazi više od 80.000 sadnica Paulovnije o kojima posljednjih mjeseci skrbe osječka i zagrebačka tvrtka, Solarni Projekti i VR Enbekon. Korištene su pritom najsuvremenije tehnologije, što plantaže Paulovnije na hrvatskim oranicama svrstava na sam vrh nasada europskih i svjetskih razmjera. U tome se bezrezervno slažu međunarodni i domaći znanstvenici i stručnjaci.

Na 20 hektara zemlje u Osječko-baranjskoj županiji posađeno je 80.000 sadnica Paulovnije, točnije hibrida Paulovnije, naziva Paulovnija OXI, koji primarnu namjenu nalazi u proizvodnji biomase.

Nakon detaljne obrade zemljanih površina krenulo se u postavljanje zaštitne folije i sustava za navodnjavanje kap-na-kap koji se pogoni energijom sunca te je prvi takve vrste u Hrvatskoj. Za mini solarnu elektranu snage 2.5 kW, koja pokreće pumpu za vodu od 1.8 kW, a koja daje oko 100m3 vode/dnevno, nisu se radili klasični betonski temelji, već su primijenjena najmodernija rješenja današnjice. Konkretno, potkonstrukcija za fotonaponske module EnbekonDiamond, njemačke tvrtke VR Enbekon, nalazi se na vijčanim temeljima, koji se doslovce zašarafe u zemlju, na dubinu od 2-3 metra, ističe Jurica Gorup, predsjednik Uprave tvrtke Solarni Projekti d.o.o.

Foto: Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon

Prvi je to profesionalni primjer sustava solarnog navodnjavanja na području Republike Hrvatske, stoga ne čudi velika zainteresiranost, prvenstveno poljoprivrednika te privatnog i javnog sektora općenito, za ovim impresivnim proizvodom koji u potpunosti zamjenjuje dosadašnje dizel agregate i time direktno utječe na smanjenje stakleničkih plinova u Hrvatskoj.

"Kao vodeća tvrtka u kontekstu razvoja projekata u sektoru zelenog gospodarstva, VR Enbekon već duži niz godina svoju reputaciju gradi koristeći najkvalitetniju i najpouzdaniju tehnologiju koju svijet i tržište danas poznaje. Pumpe za vodu pokretane energijom sunca su marke Lorentz, istoimene njemačke kompanije koja je vodeći svjetski proizvođač solarnih pumpi, a čije povjerenje ekskluzivno uživamo na ovim prostorima. Naši su inženjeri u Njemačkoj mjesecima unazad prošli zahtjevnu obuku, tzv. Lorentz akademiju, ne bi li stekli sva potrebna znanja i vještine za besprijekornu implementaciju portfelja proizvoda njemačke tvrtke Lorentz", ističe Marino Franinović ispred tvrtki VR Enbekon i Solarni Projekti.

"S druge strane, zahvaljujući partnerstvu s respektabilnom njemačkom tvrtkom Krinner, klasični betonski temelji su kod nas davna prošlost. Naime, nakon obuke naših inženjera, također u Njemačkoj, sve solarne elektrane na zemlji gradimo uz pomoć Krinner vijčanih temelja, što nam uvelike štedi vrijeme implementacije te značajno povećava učinkovitost. Ono što je najvažnije, primjenom Krinner vijčanih temelja ne narušavamo okoliš, što je osnovni preduvjet razvoja projekata naših tvrtki", naglašava Franinović.

Foto: Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon

Paulovnija (lat. Paulownia) se na plantažama sadi za komercijalni uzgoj, za parkove, kao zaštita od klizišta i odrona, za kultiviranje gnojišta, zaštitne šumske pojaseve i obnovu šuma. Paulovnija je najbrže rastuće drvo za drvnu građu na svijetu. Nakon svoje osme godine daje visokokvalitetno drvo koje se na svjetskim tržištima prodaje skuplje nego drvo hrasta ili bukve.

Paulovnija apsorbira 10 puta više ugljikova dioksida (CO2) od drugih vrsta. Na primjer: 4 jutra šume Paulovnije u jednoj godini apsorbira 13 tona CO2 iz atmosfere i utječe na klimatske promjene. Zbog toga je Paulovnija ujedno pogodna za zelene investicijske sheme i trgovanje zelenim certifikatima.

Paulovnija neobrađena zemljišta pretvara u zelena polja. Ekološki je prihvatljivo rješenje za kultiviranje gnojišta i zemljišta uništenog ljudskim aktivnostima. Paulovnija je idealna za ojačavanje riječnih obala i u borbi protiv erozije. Gradovi i općine mogli bi uz potporu javnosti ostvarivati ekološke projekte korištenjem Paulovnije, a istovremeno za šumarske potrebe mogli bi se koristiti programi za ruralni razvoj.

Paulovnija je obećavajuća investicija, koja podiže interes za ulaganja zbog svog iznimno brzog rasta i visoke kvalitete drveta. Paulovnija je budućnost zelene energije. Najzanimljiviji i komercijalno najvažniji segment je korištenje Paulovnije za proizvodnju biomase, što je postao globalni svjetski trend.

Foto: Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon

"Paulovnija OXI je hibrid Paulovnije Elongate, selektiran za područje Europe u respektabilnom laboratoriju Biotree u Sofiji. Ovaj hibrid otporan je na temperature do -20°С te predstavlja budućnost zelene energije. Paulovnija je obećavajuća investicija, koja podiže interes za ulaganja zbog svog iznimno brzog rasta i visoke kvalitete drveta. Najzanimljiviji i komercijalno najvažniji segmet je korištenje Paulovnije za proizvodnju biomase, što je postao globalni svjetski trend", ističe Jurica Gorup, predsjednik Uprave tvrtke Solarni Projekti d.o.o., koja je, uz tvrtku VR Enbekon d.o.o., jedini i eksluzivni nositelj licence za područje Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

"Postoji puno načina da se bilo koja biljka razmnoži. Međutim, samo je jedan način da se napravi kopija matične biljke, odnosno da se sačuvaju sve njene karakteristike. To se isključivo postiže in vitro metodom. Ova metoda zahtjeva posebne uvjete i veliku stručnost koju u Europi posjeduje jedino renomirani laboratorij Biotree iz Sofije, čije povjerenje eksluzivno uživamo na ovim prostorima", napominje Marino Franinović, predsjednik Uprave tvrtke VR Enbekon d.o.o.

Foto: Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon

"Paulovnija je porijeklom iz Azije gdje se uzgaja više tisuća godina. Odlikuje ju mnogo izuzetnih karakteristika kao što su brz i pravilan rast, potpuna iskoristivost biljke, laka obrada, kvalitetno tehničko drvo, itd.. Neotpornost na velike temperaturne razlike do sada je bio jedini nedostatak Paulovnije, ujedno i razlog zbog čega nije uspijevala u regiji. Međutim, danas imamo revolucionarno drvo - hibrid u potpunosti prilagođen klimatskim uvjetima na ovim prostorima. U tom kontekstu tvrtke VR Enbekon i Solarni Projekti upućuju iskrene čestitke respektabilnom laboratoriju Biotree iz Sofije, koji je posljednjih 20 godina istraživao i križao različite vrste Paulovnije, ne bi li u konačnici stvorio drvo budućnosti prilagođeno našim klimatskim uvjetima", naglašava Franinović.

"Hibridi Paulovnije proizvedeni u laboratoriju Biotree zauvijek će promijeniti poimanje resursa obnovljivih izvora energije, kao i drvne industrije općenito. Zelena revolucija tek počinje, a naše tvrtke, uz bezuvjetnu podršku laboratorija Biotree iz Sofije, s ponosom istu pokreću na prostoru Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine", zaključuje Gorup.

Foto: Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon

Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon vodeće su tvrtke usmjerene na razvoj solarne industrije u Hrvatskoj. Posebnu pažnju tvrtke posvećuju razvoju otočnih, autonomnih fotonaponskih sustava i sustavima solarnog navodnjavanja. Višestruko nagrađivani te međunarodno educirani inženjeri tvrtke, danas hrvatski eksperti za tzv. off-grid sustave, u svojem zavidnom portfelju proizvoda, trenutno ističu najkvalitetnija i najpouzdanija rješenja za sustave solarnog navodnjavanja, idealna za uzgoj različitih kultura, voća i povrća.

Vijesti iz svijeta energetike, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša pratite na portalu www.croenergo.eu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije