Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUSINESS

HOPS će do 2024. uložiti 8,23 milijardi kuna

HOPS
croenergo.eu
13.11.2014.
u 16:17

HERA je 10. studenog pokrenula 15-dnevnu javnu raspravu o "Desetogodišnjem planu razvoja hrvatske prijenosne mreže (2015.-2024.)" putem koje se savjetuje sa svim stvarnim ili potencijalnim korisnicima mreže, a oni koji sudjeluju dužni su dostaviti i dokaz da su stvarni korisnici mreže...

Novelirani desetogodišnji plan razvoja hrvatske prijenosne mreže pripremljen je s osnovnom pretpostavkom porasta potrošnje električne energije i opterećenja EES prema umjerenijim stopama porasta u odnosu na one koje su primijenjene u prošloj verziji desetogodišnjeg plana te na temelju prikupljenih zahtjeva za priključak korisnika na prijenosnu mrežu. U obzir su uzeti planovi izgradnje novih elektrana, izlaska iz pogona postojećih elektrana, priključenja novih korisnika mreže te planovi izgradnje objekata HEP ODS. Prijenosna mreža je planirana za slijedeće iznose vršnog opterećenja po razmatranim vremenskim razdobljima: Razdoblje do 2020. godine Pmax = 3470 MW te Razdoblje iza 2020. godine Pmax = 3832 MW (u 2025. godini).

Pri izradi podloga za plan razvoja formirano je više scenarija ovisnih o izgradnji elektrana unutar hrvatskog EES, hidrološkim prilikama te pravcima uvoza električne energije. Također su dodatno na osnovne scenarije analizirane slijedeće situacije: maksimalno ljetno opterećenje, minimalno godišnje opterećenje, visok i nizak angažman vjetroelektrana unutar EES te različiti scenariji ovisni o priključku novih objekata (korisnika) na prijenosnu mrežu.

Korištena metodologija ovog desetogodišnjeg plana razvoja hrvatske prijenosne mreže odgovara u potpunosti kriterijima planiranja mreže definiranim unutar postojećih Mrežnih pravila, a također je usklađena, kroz međunarodnu suradnju HOPS-a u okviru ENTSO-E i projekata EU, koliko je to primjenjivo, s odgovarajućim metodologijama operatora prijenosnih sustava u većini zemalja EU.

Ta metodologija, osim izrade klasičnih, determinističkih analiza (tokovi snaga, n-1 analiza sigurnosti), predviđa i izradu odgovarajućih ekonomsko-financijskih analiza, sve kako bi se dobili prijedlozi tehno-ekonomski optimalnih potrebnih investicija u prijenosnu mrežu.

Plan revitalizacije određen je koristeći kriterije i metodologiju utemeljenu na stvarnom stanju promatranih jedinica, na očekivanom životnom vijeku i ulozi pojedinačnih jedinica unutar EES.

Ovaj plan predstavlja sintezu rezultata Desetogodišnjeg plana razvoja za razdoblje 2014.-2023. te svih dosadašnjih pojedinačnih studijskih istraživanja s ciljem utvrđivanja potrebnih i objektivnih elektroenergetskih podloga za optimalno planiranje razvoja prijenosne mreže. 

Samim time predstavlja i moguću važnu podlogu za izradu drugih relevantnih planskih dokumenata na državnoj razini te za kvalitetnije sudjelovanje u izradi odgovarajućih planova na regionalnoj i paneuropskoj razini, kao i ostvarivanje (su)financiranja investicija kroz odgovarajuće EU fondove i druge prikladne izvore.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije