Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNOLOGIJE

Emax2: ABB-u nagrada za dizajn proizvoda

Emax 2
Foto: croenergo.eu
1/4
17.04.2014.
u 10:31

Emax 2 je prvi niskonaponski prekidač na svijetu koji posjeduje integrirane funkcije za upravljanje potrošnjom energije. Internacionalna nagrada Red Dot Product Design Award (red-dot.org) se dodjeljuje od 1954. godine za iznimna dostignuća na polju dizajna proizvoda.

ABB je 2013. godine plasirao inovativni prekidač Emax 2, koji zamjenjuje postojeće tradicionalne prekidače i može potencijalno donijeti godišnje uštede jednake potrošnji električne energije u 1,4 milijuna kućanstava u EU ili 5,8 milijuna megavatsati (MWh).

Foto: croenergo.eu

Prekidači su namijenjeni upotrebi u niskonaponskim aplikacijama, kao što su industrijske i poslovne građevine, podatkovni centri i brodovi, gdje postoji potrebna za zaštitom i upravljanjem velikim količinama energije. Prekidač je opremljen zaštitnom jedinicom s ugrađenim regulatorom snage koja mjeri i procjenjuje potrošnju energije te upravlja opterećenjima kako bi se održao nivo prosječne vršne snage prema korisničkim zahtjevima.

Foto: croenergo.eu

"Ponosni smo na našu inovativnu tehnologiju i Red Dot Product Design Award je rezultat timskog rada", kaže Giampiero Frisio, voditelj ABB-ovog poslovnog odjela za prekidače i sklopke. "Prekidači se koriste svuda oko nas i sada oni ne samo da mogu po potrebi prekinuti dovod energije, već mogu i upravljati potrošnjom."

Emax 2 je jedini prekidač u svojoj klasi koji istovremeno štiti električne krugove, pa ukapčanje dodatnog opterećenja koji ima visoku potrošnju može lako premašiti dopuštenu vršnu snagu. U tom slučaju bi Emax 2 prekidač isključio napajanje nevažne opreme poput klimatizacije u kantini van njenog radnog vremena", objašnjava Mr. Frisio. "Upravitelj pogona može konfigurirati prekidač tako da on zadovoljava specifične zahtjeve pogona i osigurava optimalnu energetsku efikasnost."

Foto: croenergo.eu

ABB-ov istraživački centar u Bergamu u Italiji je vodio razvoj novog prekidača Emax 2 koji je trajao nekoliko godina.

Novosti iz ABB-a pratiti u specijalu 'ABB: ENERGIJA I PRODUKTIVNOST ZA BOLJI SVIJET', a koji je dostupan na sljedećem linku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije