Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2015. u 10:15

Ponuda Cipra da Grčkoj otpiše makar i mali dug rukavica je bačena drugim grčkim kreditorima, koji su pokazali nevoljkost da od propasti spase cijeli jedan narod

Ponekad oni koji nemaju bolje razumiju one koji imaju još manje. U velikom broju slučajeva oni koji su iskusili što znači biti na dnu razumiju one koji su probili i to dno i propali ispod njega. Stoga ne čudi da je Cipar, koji je i sam u problemu, ponudio da Grčkoj otpiše dug od 330 milijuna eura. U cijeloj toj priči o grčkom dugu ovo je zaista simboličan iznos, ali on na jednoj drugoj ravni ima duboko i kompleksno značenje. Istina je da su Grčka i Cipar zemlje istog naroda i da su duboko povezane, ali poruka Nikozije Ateni o oprostu tog u osnovi malog duga zapravo je poruka Bruxellesu i MMF-u, a osobito Njemačkoj da bi i oni trebali pokazati malo otvorenosti prema toj opciji, u ovome trenutku jedinoj koja bi zaista mogla pomoći Grčkoj da ne propadne.

Ta je zemlja sasvim sigurno suodgovorna za stanje u kojem se nalazi, vlade su zasigurno trošile više nego što su imale i ponašale su se kao jako loši gospodari dijeleći šakom i kapom novac koji nisu imale.

No u cijeloj ovoj gunguli Cipar, koji je također uletio u nevolje jer je upravo Grčkoj posuđivao novac, pokazao je da je spreman sudjelovati u oprostu. Ova je gesta neka vrsta rukavice bačene drugim grčkim kreditorima, koja provocira upravo one koji su posljednjih tjedana pokazali nepopustljivost, nefleksibilnost i nevoljkost da od propasti spase cijeli jedan narod.

Čak i Stari zavjet poznaje oprost dugova, i to svake sedme godine, onima koji dugove zaista ne mogu vratiti. Iako se cijeli naš kontinent kune u svoje kršćanske korijene, kada je u pitanju novac i zarada na njemu, sve pada u vodu. Kršćanska Europa, čini se, ne prašta i ne oprašta baš ništa, a kamoli novac! Štoviše, ona ponižava, ona je osvetoljubiva... Čini se kao da želi da Grčka pristane na sve uvjete, bez obzira na to u kojoj su mjeri oni ponižavajući, bez obzira na činjenicu da bi pristanak grčke vlade na te uvjete bacio narod, koji je već na rubu, još dublje u ponor, u još veću stisku i siromaštvo...

Kršćanska Europa Grcima poručuje da se nikakve pogreške ne mogu praštati, a što je još gore, ona Grčkoj poručuje da je ne želi ni slušati niti pristati ni na kakve njene prijedloge. Iako sve što je iz Atene doputovalo do Bruxellesa možda izgleda površno i naivno, treba uzeti u obzir da su to ljudi koji su ozbiljno suočeni s bezizlaznošću od koje hvata panika, koja pak gasi svaku kreativnost, domišljatost i konstruktivnost.

Europa se i dosad suočavala s više kritičnih situacija i nije znala na njih dobro reagirati. Prisjetimo se samo raspada bivše SFRJ, rata u Hrvatskoj i u BiH, Kosova... Sve su to bili ozbiljni europski problemi koje Europa nije znala, a možda nije imala ni pretjerane volje rješavati. S druge strane, Sjedinjene Države puštale su je da se koprca sve dok to nemoćno koprcanje nije počelo predstavljati ozbiljnu opasnost.

U kritičnim trenucima Washington je reagirao i pomeo svu tu europsku nemoć i brljotinu. Daytonski sporazum samo je jedan od takvih zahvata.

Gledajući kako se zahuktava kriza s Grčkom, ne mogu se oteti dojmu da će SAD opet na neki način u sve ovo morati uletjeti. Iako s one strane Atlantika još uvijek stižu načelna upozorenja i ocjene, Barack Obama vjerojatno neće čekati predugo. Što zbog činjenice da bi tektonski poremećaji u eurozoni mogli svijet uvući u neki novi ciklus recesije, što zbog straha da bi u ispražnjeni prostor i u grčki očaj mogla uletjeti Rusija koja itekako ima interesa, ali i resursa da pomogne Grčkoj. Oklijevanje na ovoj i onoj strani Atlantika moglo bi Moskvi dati vremena da reagira i preuzme igru.

U tom slučaju Europa kakvu sada poznajemo doista bi mogla postati stvar prošlosti.

>> 'Imam pet eura u džepu, redovi pred bankomatima su predugi'

Komentara 31

HO
homofob
14:12 30.06.2015.

Pa zasto drugarica Seric ne sugerira hrvatskim radnicima, koji mjesecima ne dobivaju place, neka taj sitni dug poslodavcima oproste? Od srca joj zelim kad se spremi u penziju i postar joj donese prvu penziju u koverti nade pismo s porukom: Slabo stojimo s novcima pa smo izvlacili "sretne dobitnike" kome nikada necemo dati penziju. Cestitamo! Pobjedila si (u prilogu molimo vidi kartu s lokacijama "dobrih" kontejnera za smece u vasem susjedstvu)!

TE
Televizor
14:18 30.06.2015.

Banke, uglavnom zapadnoeuropske, 2012. Grčkoj oprostile preko 100 milijardi eura duga a Marina Šerić filozofira kako Europa nije spremna opraštati.

Avatar h.hulkic
h.hulkic
10:30 30.06.2015.

Europa i kršćanstvo su ko krava i nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije