navigacija Gourmet 85
male 'tajne'

Znate li pravilno skuhati čaj? Evo što radite krivo

Savjetujemo da uvijek čitate upute kako pripremiti određenu vrstu čaja jer ne "traži svaki isti tretman"

Znate li pravilno skuhati čaj? Evo što radite krivo

Foto: Thinkstock

Čaj je zasigurno jedan od najzdravijih napitaka koje možete izabrati. Puni vitamina i antioksidansa, djeluju blagonaklono na naš organizam u svim godišnjim dobima, iako ga najčešće pijemo zimi. 

Neki čajevi će nas umiriti, neki će potaknuti izmjenu tvari u našem organizmu i izbacivanje toksina, neki će djelovati protiv celulita, sniziti krvni tlak i kolesterol, riješiti nas gljivica, bolnih bubrega, stresa...

Naravno, ako znamo kako ga pravilno pripremiti da zadrži i "otpusti" sve te našem zdravlju bitne sastojke...

Neke vrste čaja pripremamo na previsokoj temperaturi... Ili čaj predugo držimo vodi. To su neke od najčešćih pogrešaka. 

Savjetujemo da uvijek čitate upute kako pripremiti određenu vrstu čaja jer ne "traži svaki isti tretman". I nije svejedno. 

Evo kako pravilno pripremiti bijeli, crni i zeleni čaj.  

Bijeli čaj

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura od 70 °C. Količina bijelog čaja:

– na 2,5–3  dcl vode stavlja se 1 čajna žličica bijelog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica bijelog čaja.

Bijeli čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 3-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja pruža efekt čišćenja tijela od toksina kao 12 čaša iscijeđenog soka od naranče, što ga (uz ostalo) stavlja na pijedestal svih čajeva. Bijeli čaj se ne bi trebao piti sa šećerom (zaslađivati) jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

Crni čaj

Crni čaj pripremajte na temperaturi od 100°C.

– na 2,5 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica crnog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica crnog čaja.

Crni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-5 minute, a nakon toga se procijedi. Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka te malo šećera, po mogućnosti smeđi. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom.

Zeleni čaj

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C.

– na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica zelenog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica zelenog čaja.

Zeleni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi. Izbjegavajte dodavati šećer jer na taj način smanjujete njegovu učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

>>Ovaj zeleni napitak pravi je hit! Doznajte što radi našem organizmu...

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (9 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

22
Registracija
 • Salahuddin Salahuddin

  12.01.2016 u 19:40h

  Smeđi šećer? Je li to onaj isti šećer istih karakteristika kao i bijeli, ali znatno skuplji kako bi nepismeni skorojevići koji ga kupuju mogli hraniti svoju malograđanštinu misleći da su dobili bubrege umjesto m*?
  11 92% 1
 • pivapivic

  12.01.2016 u 21:56h

  Jako bi se obradovao kada biste u jednom od idućih članaka opisali kako pravilno da otvorim riblju konzervu a da mi se neodkine onaj metalni prsten kad povučem. Hvala unaprijed.
  6 86% 1
 • Se vas bum tužil

  12.01.2016 u 21:36h

  ..."Nakon ključanja u čajniku"... O jesen ti miša a de bum kupila čajnik s bravom i ključem, možda u Ikei? S oproštenjem i moraš biti nepismen da bi ti prodali foru da je šećer iz šećerne repe skroz nezdrav a javorov sirup i palmin šećer zdrav, svi šećeri prolaze tehnološku obradu, a stvar je u količini, šećera i hrane općenito., najte z Boga bedake delati. Gospođo ili gospodična Draškić, voda vrije, vri, vrenje, vreti, jel tak. Makar mi sad ovaj vaš "program" odredi banifranje radi opetovanog vrijeđanja, komentiranja van teme i kaj već.
  5 100% 0
 • than than

  13.01.2016 u 01:45h

  Zanimljiv izbor... Crni caj nema nikakve veze sa bijelim i zelenim.... Malo cudno napisano, ali ima neke istine... Samo objektivno, naslov je onako.... Spominju se tri caja koja se kod nas rijetko kuhaju. Gdje je kamilica, sipak i da ne idem dalje...
  2 100% 0
 • velika jabuka

  13.01.2016 u 00:06h

  Bijeli čaj?!
  2 100% 0
 • ambientocclusser

  12.01.2016 u 22:56h

  Prije svega, voda "ključa" u srbiji i bosni. Kod nas zakipi. Nakon toga, ja sam mislio da smo bajke o detoksikaciji uz pomoć čajeva apsolvirali, tj konačno pročitali u relevantnoj literaturi da su - besmislice. A sad, okrepljujući napitak, čaj, bi autorica morala malo pojasniti: tko je, kada, zašto i kako dokazao da funkcionira tako kako je ona sad izdocirala? Zašto dakle voda prvo mora zakipjeti pa se hladiti, a ne samo ugrijati na 70°C? Kolika količina čaja je "jušna žlica", a koliko grama "čajna" žlica? Što se dogodi sa zelenim čajem ako se ne poklopi čajnik te 2-3 minute? Zašto ne 5 minuta? Uglavnom, mistifikacija i članak kojem je smisao prenemaganje.
  2 100% 0
Pregledaj sve komentare