Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskršnja kuharica

Za slatki Uskrs: Jabuke s orasima, karamela, chantilly od vanilije

Jabuke
Foto: Esplanade
14.04.2017.
u 11:40

Recept donosi chefica iz Esplanade, Ana Grgić

Sastojci za jabuke:

4 jabuke zlatni delišes

100 g šećera

8 dl vode

Sok pola limuna

Klinčić

Cimet

Anis

Jabuke oguliti i izvaditi im sredinu, a možete ih modulom oblikovati u pravilne kolutove da djeluju atraktivnije. Sve sastojke staviti u vodu i prokuhati. Kao da kuhate kompot, samo pripazite da jabuke ne omekšaju previše da se ne počnu raspadati, bit će vam teže servirati.

Sastojci za nadjev za jabuke:

100 g mljevenih oraha

Pola dl kipućeg mlijeka

Vanillin šećer

30 g šećera

10 g maslaca

Ribana korica četvrtine limuna

Orahe pomiješati sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i maslacem, zaliti mlijekom te sjediniti u kompaktnu masu. Bit će vam lakše puniti sredinu jabuka ovim nadjevom ako ga stavite u vrećice za dekoriranje.

Sastojci za chantilly kremu:

1,5 dl vrhnja za šlag

Sjemenke vanilije od pola mahune

50 g šećera u prahu

100 g ricotte

Limunova korica

Vrhnje pjenjačom umutiti u čvrsti šlag. U drugoj posudi pomiješati ricottu, vaniliju, šećer u prahu i limunovu koricu te u tu smjesu laganim potezima umiješati šlag da se dobije fina krema, koju je potrebno ohladiti u frižideru prije serviranja.

Sastojci za karamel-umak:

100 g šećera

2 dl vrhnja za šlag

Šećer staviti u posudu i na laganoj vatri karamelizirati. Kada šećer počne dobivati žućkastu boju, ukloniti s vatre kako ne bi zagorio. Potom lagano dodati vrhnje za šlag, vratiti kratko na laganu vatru da se prokuha i miješati cijelo vrijeme pjenjačom da se ne stvore grudice. Ako se stvore grudice, umak možete procijediti i tako ih ukloniti. Oprez! Karamelizirani šećer jako je vruć pa treba posebnu pažnju posvetiti pripremi. Nemojte slučajno doći u napast da kušate vruću karamelu, pustite umak da se ohladi.

Serviranje:

Kuhane jabuke izvadite iz tekućine u kojoj su se kuhale, lagano ocijedite, stavite na tanjur i napunite nadjevom od oraha. Od chantilly kreme napravite žličnjake i ukrasite karamel-umakom. Po želji možete dodati listiće mente ili hrskavi krokant koji će odlično nadopuniti desert.

>>Topla hobotnica, pikantna krema od krumpira, bok choy

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije