Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Suprotnosti koje privlače

Cres i Lošinj
Foto: Goran Razić
1/12
PR
Autor
PR članak
14.05.2015.
u 09:15

Destinacija: Cresko-lošinjski arhipelag

Nekada su Cres i Lošinj bili jedan otok. Danas ih dijeli osorski kanal i bezbrojne različitosti kojima oduševljavaju posjetitelje. Dok se na Cresu možete prepustiti očaravajućem letu bjeloglavih supova, tajanstvenoj hladovini šuma Tramuntane ili začudnom pogledu sa strmoglavih litica, na Lošinju će vas nadahnuti i iscijeliti miomirisi ljekovitog otočnog bilja, okrijepiti čisti morski zrak i oduševiti šetnice uz kristalno bistro more.

U rascvjetalom carstvu Apsirtovih otoka

Gotovo sto kilometara duga je rascijepljeni greben Cresa i Lošinja od krajnjeg sjevera do juga ovog otočja. I gotovo da nema niti djelića koji vam neće privući pažnju, razbuktati maštu ili prijati čulima. Svoju otočku pustolovinu započeo sam u slikovitom gradiću Belom, iz kojeg se kreču stari putevi prema mističnoj šumi Tramuntani. Duboka sjena njenih drevnih stabala kao da krije bezbrojne tajne i čarolije. Dojam pojačavaju i kameni labirinti izgrađeni na skrovitim zelenim proplancima. Na putu dalje prema jugu možda ćete iznad creskih klifova ugledati veličanstvene bjeloglave supove i uživati u njihovom tihom letu. Poput ove naše najveće ptice grabljivice, na strmim su se liticama smjestile i Lubenice, gradić znamenit po svom položaju, nezaboravnim zalascima sunca i jednoj od najljepših jadranskih plaža.

Iskonska divljina Cresa kao da nestaje čim preko mosta u Osoru prijeđemo na Lošinj. Neopisive boje i mirisi ljekovitog bilja koje nas okružuje ispunjaju nam sva čula. Živopisni i živahni Mali te mirni i skroviti Veli Lošinj prave su oaze zdravlja i zdravog življenja. Šetnice uz more u hladovini drevnih borova krijepe kako ljepotom tako i zrakom ispunjenim ljekovitim mirisima.

Za kraj obilaska Otoka vitalnosti ostavili smo izlet do najjužnije lošinjske uvale, Mrtvaške. Gotovo svaki brežuljak na uskoj grebenskoj cestici postaje vidikovac s nevjerojatnim pogledima na more, otoke i obale. Ti nas nadahnjujući pogledi zovu na nova putovanja i ponovne posjete.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI:

  1. Uživanje u blagotvornim mirisima rascvjetalog Lošinja na njegovim pitomim, uređenim šetnicama i u Miomirisnom otočkom vrtu u Malom Lošinju
  2. Lutanje divljim stazama otoka Cresa uz posjet pitoresknim mjestašcima poput Belog, Lubenica, Orleca ili Valuna te kupanje i sunčanje na njihovim kamenitim plažama
  3. Izlete na šarmantne otočiće Susak, Ilovik i Unije, koji će vas očarati svojom jedinstvenom atmosferom
  4. Susret s poviješću „Apsirtovih otoka“ u drevnim gradovima Cresu i Osoru, kao i s njihovom živahnom sadašnjošću u Malom i Velom Lošinju
  5. Uživanje u autohtonim otočnim proizvodima, od domaćih kulinarskih specijaliteta, do originalnih suvenira od filcane vune i aromatičnih kozmetičkih proizvoda

JESTE LI ZNALI:

  • Da su Cres i Lošinj nekada bili jedan otok?
  • Da je otok Lošinj preporučen od Pulmološkog društva Hrvatske kao destinacija zdravlja za pulmološke probleme?
  • Da u moru oko Lošinja obitava posljednja velika skupina dupina u sjevernom Jadranu, kojim se poći u posjet u organizaciji udruge Plavi svijet iz Velog Lošinja?
  • Da se na strmim liticama otoka Cresa gnijezdi rijetka, zakonom zaštićena vrsta bjeloglavi sup, naša najveća ptica grabljivica?
  • Da je Vransko jezero na Cresu, koje pitkom vodom opskrbljuje Cres i Lošinj, najveće slatkovodno jezero na hrvatskim otocima?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?