Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravi recepti

Slasni kolači s prirodnim sladilima umjesto bijelog šećera

knjiga
Arhiva VL
19.02.2011.
u 12:56

Slastice s fruktozom i pripravkom stevije prihvatljive su i u prehrani dijabetičara

Svima koji su se pribojavali da se zbog zdravlja moraju odreći Sacher torte, čokoladnih kocki ili čupavaca, Emil Keršek nudi rješenje u svojoj novoj knjizi “GI kolači” koja donosi obilje recepata i savjeta kako pripremiti slastice niskoga glikemijskog indeksa sa stevijom i fruktozom umjesto bijelog šećera. Knjiga “GI kolači” predstavlja najpopularnije, probrane slastičarske recepte tako da je svaka slastica zastupljena u dvije verzije. Originalan, tradicionalni recept navodi se usporedno s “lakšim” receptom u kojemu se umjesto bijelog šećera koriste zdravije zamjene: pripravak stevije i fruktoza. Pritom su kolači u obje verzije istog izgleda i okusa!

Na predstavljanju knjige u zagrebačkom Profil Megastoreu istaknuto je da recepti za kolače bez bijelog šećera pridonose popularizaciji stevije, biljke koja je dugo poznata kao prirodno sladilo, ali rijetko se koristi u svakodnevnoj prehrani, iako je primjerenija suvremenim nutricionističkim potrebama od bijelog šećera.

Posredno, receptima za kolače bez bijelog šećera može se pridonijeti prevenciji epidemije šećerne bolesti tipa 2 te omogućiti i osobama koje su izložene riziku obolijevanja od dijabetesa da uživaju u slasticama u umjerenim količinama, poštujući pravila pravilne prehrane.

Objavljivanje knjige s GI receptima u skladu je sa suvremenim medicinskim spoznajama o epidemiji dijabetesa tipa 2, što potvrđuje recenzija prof. dr. sc. Velimira Profozića, specijalista interne medicine i kliničke farmakologije: „Stevija je 300 puta slađa od šećera, a za razliku od bijelog šećera koji je beskoristan, stevija je toksikološki prihvatljiva, daje okus slatkoga i ne daje dodatne kalorije.“

Božica Brkan, recenzentica knjige, novinarka i književnica ističe: “Dosad su ove teme ostale u udrugama dijabetičara i liječničkim savjetovalištima, a sada se u ovoj knjizi recepture za slastice s alternativnim sladilima mogu naći na jednom mjestu.“

Osim najnovije uspješnice “GI kolači”, Emil Keršek autor je bestselera “Ljekovito bilje u vinu i rakiji: Kako možete sami prirediti ljekovite eliksire i travarice” i “Ljekovite biljne i voćne rakije: Rakijska biljaruša”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije