Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konavoska vinska obitelj crvik

S krajnjeg juga stiže nam još jedan raritetni narančasti dragulj

crvik vinari
Foto: Arhiva VL
1/7
20.01.2017.
u 14:00

Malvasija (dubrovačka) rijetka je sorta a daje vino izvrsnih odlika, cijenili su ga i pape. Sada je mladi enolog Petar Crvik napravio malvasiju posebnom, zahtjevnom tehnologijom, s godinu dana dugim dozrijevanjem na masulju

Dubrovačka malvasija dragulj je među hrvatskim vinima i u hrvatskom vinogradarstvu. Tu rijetku sortu spasio je od izumiranja, sa svega dva-tri preostala trsa u Konavoskom polju Andro Crvik, početkom devedesetih prošloga stoljeća, uz stručnu pomoć sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta (Maletić, Pejić…). A u povijesti je zabilježena čak i za papinskom trpezom…

Gospar Andro, moglo bi se reći da je čitav profesionalni život zaokupljen vinom – nekad u tzv. društvenim, tj. državnim vinskim poslovima, a od početka 90-ih u svom vlastitom, privatnom biznisu koji mu je donio najveća priznanja, slavu i uspjehe. I puno truda, dakako; srećom, u njihovom podrumu u slikovitom konavoskom zaseoku Komaji pridružio mu se i sin Petar, danas mag. ing. agr., tj. diplomirani enolog otprije dvije godine.

Foto: Arhiva VL

Baš zahvaljujući Petru, velika novost iz te vinarije – prvo narančasto vino iz Konavala, među prvima u Dalmaciji. Nastaje posebnom, zahtjevnom tehnologijom - iz berbe 2015. masulj malvasije stavio je u drvenu, hrastovu bačvu, od 500 litara, novu, srednje paljenu, na dozrijevanje godinu dana. Sa spontanim, autohtonim kvascima i tek 10 g/l sumpora na početku fermentacije, nije ni filtrirao. Sve je potom pomiješao s istom količinom redovne malvasije iz inoksa i napunio oko 600 boca. U promet će prvi put sada oko Uskrsa. Valja reći i da je i prošlogodišnju berbu tako radio. To će vino – još je bez etikete – nositi ime Blasius, tj. Sveti Vlaho, ili Blaž…

Foto: Arhiva VL

Petar je i kum njihovih vina: na 500. godišnjicu rođendana Marina Držića, 2008., tamošnja je Turistička zajednica poželjela vino u povodu toga, i izabrali su Crvikovo; namijenjena je bila i posebna etiketa. Pa je osim tadašnjeg vina Marina Držića (od malvasije) Petar Crvik odlučio ostalim njihovim vinima dodijeliti Držićeva imena: Tezoro, Pomet, Negromant, Vilin ples…

Andro Crvik krenuo je u ovaj posao 1993., s firmom Vinalco 69, a valja reći da nekad nije flaširao vina, prodavao ih je iz (betonskih) cisterni. Odličja ovom prigodom nećemo ni spominjati. Ima dvije kćeri i dva sina, Katia Bušić važna je u vinskim poslovima, kao i Petar. Vlastitih je vinograda oko 9 hektara, ponešto ima od bijelih i maraštine, a od crnih glavni su plavac mali, merlot i cabernet sauvignon. Ove su godine napravili oko 20.000 litara, tj. 25.000 boca malvasije, a oko 40.000 litara crnih vina.

Svoju produkciju prezentirao je ovih dana u Zagrebu za poslovne partnere i prijatelje, uz ostalo u Vinodolu i za nas specijalizirane novinare.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije