Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz podruma u agavu

Premijerna degustacija šest novih Krauthakerovih vina

Krauthaker
Foto: PR foto Laurus
1/5
26.03.2017.
u 14:54

Lanjska berba bila je iznimno dobra pa zato Slavonija i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične graševine, bogatog i intenzivnog mirisa i okusa; to je jedna od berbi koja će pokazati njene pune potencijale, objašnjava kutjevački vinar

Veliku, premijernu degustaciju svojih mladih vina upriličio je glasoviti kutjevački vinar Vlado Krauthaker. U zagrebačkom restoranu Agava u Tkalčićevoj, prije izlaska na tržište predstavio je svoj Pinot sivi, Sauvignon, Graševinu Korija i Rose cuvee (mješavina crnog pinota, syraha, merlota i zweigelta), sve iz berbe 2016. te Chardonnay Rosenberg i Syrah iz 2015., a na kraju pravu poslasticu, Zelenac iz 2009.

Za lanjsku berbu Krauthaker je rekao da je bila iznimno dobra pa zato SlavonIja i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične graševine, bogatog i intenzivnog mirisa i okusa. Poznat baš po graševini, istaknuo je kako je to jedna od berbi koja će pokazati njene pune potencijale, i to od redovnih do odgođenih berbi.

Foto: PR foto Laurus

Krauthaker je vinariju osnovao 1992. godine, prije toga bio je glavni enolog u Kutjevačkom podrumu. Vinogradi su na osunčanim padinama Krndije, području pogodnom za ekološki uzgoj vinove loze, čemu je on usmjeren. Tu su i neki od naših najpoznatijih položaja, kao što su Mitrovac i Rosenberg. U obiteljski posao uključena je i enologinja Martina Krauthaker Grgić.

Krauthaker jedini u Hrvatskoj radi vino od sorte zelenac, a u svojim kutjevačkim vinogradima inače ima 25 etiketa vina različitih sorti

Kako bi se vratili starim tehnikama proizvodnje vinograde obrađuju s konjima. Zbog iznimno pogodnih klimatskih uvjeta vina dobijaju iz svih berbi, od kasne berbe do izbornih berbi prosušenih bobica.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj jedino oni rade vino od sorte zelenac, koja daje vino specifične arome, bogatog tijela, privlačne svježine, izražene voćnosti i dugog završetka, pogodno za dugo odležavanje i za najviše predikate. Obilje je u Krauthakerovim vinogradima sorti, pa zato imaju čak 25 etiketa. Zanimljivo je da se vinogradi nalaze na 45,3° paraleli, na kojoj se idući prema zapada nalazi još nekoliko slavnih vinarskih regija: Istra, Pijemont, Dolina Rhone, Bordeaux i Oregon.

Vrhunski rad nagrađen je brojnim domaćim i međunarodnim odličjima, vina su na tržištima u gotovo 20 zemalja svijeta, i u mnogim slavnim restoranima.

Na ovoj degustaciji svih šest vina sljubljena su s isto toliko gastronomskih kreacija tima restorana Agava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije