Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT HOKUS POKUS

Opet pravi kebab u Zagrebu, originalan u svemu, od namirnica do načina pripreme

kebab
Foto: Hokus Pokus
1/6
02.12.2016.
u 18:00

Recept je i jednostavan i zahtjevan: meso, svježi pureći odresci, ručno se stavljaju na ražanj i peku, ali dan prije stižu u Zagreb gdje se noću, 12 sati, mariniraju. Jela se zovu po slavnim mađioničarima - jer sve je to magija, ponose se

Za onoga tko voli taj tip hrane – Zagreb ima još jedan pravi pravi kebab. To međunarodno popularno jelo, orijentalnih tj. turskih korijena, spravlja se i kod nas u svemu originalno, od namirnica, okusa, načina pripreme do posluživanja.

Zanimljivo je da je ovaj pravi kebab (drugo je ono što se nudi na svakom koraku, osim onog prvog, pravog, u Tkalči, otprije nekoliko godina) u Zagreb stigao iz Osijeka. Tamo je obitelj Glibo prije 3,5 godine počela tu gastro avanturu (preskočimo neke administrativne prepreke, jer su bili uzeli ime već postojećeg brenda u EU…) pa se odsad projekt, kao i njihovi lokali, zove maštovito Hokus Pokus. U Zagrebu je otvoren u Maksimirskoj, prije više mjeseci, no tek sada je u punom zamahu, s novim imenom a voditelj je Ilija Brajković, ispred te franšize, koji živi i radi u Zagrebu, a po profesiji je stručnjak za marketing.

Foto: Hokus Pokus

Recept je i jednostavan i zahtjevan: meso, svježi pureći odresci, ručno se stavljaju na šipku i potom peku. Da, ali meso dan prije iz Osijeka stiže u Zagreb gdje se noću, 12 sati, marinira i tek onda ide u postupak. U mariniranju se rabe začini piment, kardamon, kumin, cimet i baranjska paprika. Za pečenje se ne koristi svo meso odmah, nabija se onoliko odrezaka koliko procijene da treba, zadnje stavljanje je u 19 sati. Pa se s „ražnja“ reže prema potrebi.

Njihova se jela zovu po slavnim mađioničarima (jer sve je to magija, slikovito će protumačiti): tortille su Dynamo, s paniranim pilećim medaljonima, a Blaine s kebab mesom; Houdini je kebab u lepinji a dvije su salate Mac King i Rick Jay. Prateći su umaci beyaz, na bazi jogurta, s malo češnjaka, kopra…i kirmizi, blagi slatki ili ljuti sok od rajčice. Dakako, ima tu još tajni i detalja, a zanimljiv je način serviranja – jednostavno, na plati od kamena škriljevca. A porcije su – obilate.

Foto: Hokus Pokus

Na žalost, vinoljupci ostaju uskraćeni – nema! Ne ide vino uz kebab (?), objašnjava Brajković, nego cola, sprite, eventualno pivo – uskoro će oskudnu ponudu obogatiti craft pivama. (Ipak, Turska je poznata vinska zemlja, a sigurno bi se i u nas našlo slađih vina koja bi se uskladila s tim jelima.)

Komentara 3

UM
umrojuce
11:57 09.12.2016.

Kebap je izmislio jedan turcin koji je zivio u Njemackoj i prije par godina umro. Pisati da je kebap turskog porijekla je malo bez veze, mozda po ovom turcinu, ali to sa turskom kao drzavom nema veze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije