Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bude sjećanja

Omiljeni mirisi koji nas podsjećaju na djetinjstvo

kruh
PIXSELL
12.06.2012.
u 11:00

Iako najvećim dijelom pamtimo vizualno, mirisi nas podsjećaju na situacije iz djetinjstva. Omiljeni miris ljudima jest miris svježe pokošene trave...

Kao što i glavnom junaku u romanu Marcela Prousta Combray naviru sjećanja iz djetinjstva zbog mirisa i okusa kolačića namočenog u čaj koji mu je spravljala tetka Leonie, mirisi koji nas podsjećaju na dom mogu nam donijeti najviše sreće te prizvati lijepa sjećanja. Naši su najdraži mirisi, pokazala je jedna britanska studija, miris pokošene trave, losiona poslije brijanja, miris čiste kuće te pekarskih proizvoda... 

Čak 82 posto ispitanika reklo je da ih miris čistog doma čini sretnima i smirenima. Mirisi svježe opranih plahti ili pečenke mirisi su koje ljudi najviše povezuju s majkom, no tu su i mirisi poput domaće kuhinje ili njena parfema, a sve nas to može vratiti u zaboravljen svijet mladosti u samo jednoj sekundi, prenosi Daily Mail.

Ispitanici su odabrali losion poslije brijanja, pivo ili miris svježe boje kao nešto što ih je podsjećalo na očeve. Među mirisima koji se povezuju sa starijom generacijom, odnosno bakama i djedovima, nalaze se sapun, miris lavande i mošusa, dok su miris drva, dim i jak losion povezali s djedom. No svi ti mirisi ne pojavljuju se na popisu najpopularnijih jer su nam predaleko i gotovo da ih više i nemamo priliku "iskusiti".

Omiljeni mirisi:

1. Pokošena trava

2. Losion poslije brijanja

3. Svježe očišćena kuća

4. Peciva

5. Nedjelja pečenka

6. Svježe cvijeće

7. Čista  posteljina

8. Lak za kosu

9. Slanina

10. Koža

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije