Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobali smo, evo što se dogodilo

Odličan razlog da večerate - u potpunom mraku!

Vecera u mraku
Foto: Tomislav Smoljanović
1/6
16.02.2017.
u 14:52

Koncept je prvi put predstavljen na gastro sceni u Avignonu 1993. godine, a osmislio ga je Michel Reilhac. Ubrzo je postao pravi svjetski hit, a sada je stigao i u Hrvatsku.

Sjesti za stol u potpunom mraku, ne znati što je na tanjuru, opipavati pribor za jelo i pokušati dokučiti s koje je strane oštrica noža da prerežete poslužene namirnice dok ne vidite apsolutno ništa, nekima se može činiti kao prava ludost. 

Ali milijuni diljem svijeta, istinski gurmani, ali i hrvatske celebrity zvijezde složne su u jednom - ovo bi svakako trebali isprobati. 

Ovaj neobični i senzualni gastronomski doživljaj kušanja hrane bez osjetila vida pravi je izazov i avantura. Rezultat je fantastičan, izoštravaju se ostala osjetila – okus, njuh, dodir i sluh. Arome, mirise i teksture hrane postaju nove i neočekivane, prožete nijansama koje se ne osjete u normalnom okruženju. Koncept je prvi put predstavljen na gastro sceni u Avignonu 1993. godine, a osmislio ga je Michel Reilhac. Ubrzo je postao pravi svjetski hit, a sada je stigao i u Hrvatsku.

Kako je to prepustiti se gastronomskim delicijama svim drugim osjetilima kada je osjetilo vida "isključeno", isprobali smo i sami kao uzvanici hotela Arcotel Alegra, među kojima su bili i tv voditeljice Antonija Stupar Jurkin i Edita Misirić, glumica Mirna Medaković, glumci Hrvoje Klubučar i Ana-Marija Percaić, glumac i fitness trener Mario Valentić i bloger Domagoj Jakopović Ribafish. 

Delicije pripremljene u hotelskom restoranu Radicchio dobile su posve novu, pomalo mističnu gastronomsku dimenziju. Za potrebe večere u hotelu je izgrađena posebna tamna soba, bez ikakvog izvora svjetla. 

Bilo je potrebno neko vrijeme za prilagodbu, a i neki su spoznali da njihovo sumnjanje u sebe da će iz mraka izići neumrljani umakom ili vinom, palo je u vodu. Ono što je posebno sve iznenadilo bila je činjenica da je večera u mraku bila poprilično glasna, odnosno, bez mogućnosti da vidite svoje sugovornike, niti konobare, glasovna komunikacija preuzela je, očekivanu, glavnu riječ. 

“Sve je vrlo intenzivno, zvukovi su intenzivniji, mrkli je mrak, uopće nisam vjerovala da će biti tako mračno. Imala sam osjećaj da je vrijeme stalo. Dva sata su proletjela za tren. Jako zanimljivo iskustvo. Super je, za preporučiti”, dojmovi su Antonije Stupar Jurkin.

“Mislim da sam se vrlo dobro asimilirala, ali trebalo mi je sigurno 45 minuta da se prilagodim, jer mi je jako nedostajao organ vida. Što se tiče hrane, trudila sam se biti dama, što nije nimalo lako u potpunom mraku. Ovo se mora doživjeti, sve moje pretpostavke kako bi večera u mraku mogla izgledati, nemaju veze s realnošću. Posebno je i izuzetno”, izjavila je Edita Misirić.

“Večera u mraku svjetski je hit koji se sada nudi i u našem hotelu. Nakon okupljanja u hotelskom Joe's Baru, gosti ulaze u restoran koji je u potpunom mraku. Pritom ostavljaju sve gadgete kojima bi mogli osvijetliti prostor, a snalaze se uz pomoć konobara koji nose posebne naočale za vid u tami”, objasnila je Ljiljana Mikić, direktorica Arcotela.

U ponudi je tajanstveni mesni ili riblji meni. Na stolovima su, osim posuđa i pribora za jelo, vlažne maramice za brisanje te papir i olovka za potrebe igre koje se izmjenjuju sa sljedovima jela.

>>Kakva promocija za Hrvatsku! 'Uvjeren sam da je ovo samo početak'

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije