navigacija Gourmet 3
LIDIA SAVJETUJE:

Najbolji njoki su domaći, doznajte kako ih možete sami napraviti

Znate li napraviti dobre domaće njoke (od krumpira)? Ne? Lidia Bastianich tvrdi da su najbolji na svijetu oni domaći i ima savršen recept za vas.

Najbolji njoki su domaći, doznajte kako ih možete sami napraviti

Foto:

Znate li napraviti dobre domaće njoke (od krumpira)? Ne? Lidia Bastianich tvrdi da su najbolji na svijetu oni domaći i ima savršen recept za vas.

Potrebno:

750 g krumpira
¾ žličice soli
1 veliko jaje, dobro istučeno
1 ½ do 2 šalice višenamjenskog brašna

Kuhajte krumpir u kori, ali nemojte ga prekuhati i dopustiti da mu se raspuca kora. Ocijedite.

Čim se krumpiri rashlade, ogulite im koru i protisnite ih, raširite, pospite solju i pustite da se suše i hlade 20-ak minuta. Na krumpir izlijte istučeno jaje i dodajte 1 šalicu brašna. Skupite masu i mijesite, pomalo dodajući brašno. Tijesto neka bude lagano; što ga više mijesite, tražit će više brašna, što ne želite, jer dodavanjem previše brašna njoki postaju teški i suhi. Dobar kriterij je prerezati masu napola i pogledati strukturu. Tijesto bi trebalo biti puno malih rupica. Razrežite tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u dugačku kobasicu i narežite na komadiće od oko 1 ½ cm. Trebali biste dobiti sedamdesetak njoka.

Uzmite komadić tijesta, naslonite ga prerezanom stranom na zupce vilice te ga pokretom palca umočenog u brašno istovremeno stisnite i gurnite s vilice na pobrašnjenu dasku. S jedne strane bi trebala ostati rupa od palca, a s druge tragovi vilice. Napravite isto sa svim komadićima tijesta, a zatim gotove njoke pokrijte čistom krpom. Sada ih treba odmah skuhati ili naglo zamrznuti.

Ako ih odmah kuhate, uzavrijte veliki lonac posoljene vode i bacajte pet do šest njoka istovremeno u uzavrelu vodu: što je lonac veći, to će manje vremena trebati da voda opet zakipi. Kad voda zakipi, kuhajte 2 do 3 minute, odnosno dok se njoki ne dignu na površinu. Ako njoke zamrzavate, rasprostrite ih tako da se ne dodiruju, na pobrašnjenu podlogu koja stane u zamrzivač i zamrznite. Kad se nakon otprilike 2 sata stvrdnu, stresite s njih višak brašna i zatvorite u plastične vrećice. Mogu stajati do 6 tjedana. Smrznute njoke kuhajte u dva navrata, u dvostuko većoj količini vode. S obzirom na to da smrznuti njoki rashlade vodu za kuhanje, ako ih u loncu ima previše, raspast će se prije nego što voda ponovno zakipi.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (28 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

Registracija