Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ideja Tatjane Mrzljak

'Na dlanu' catering za one koji se drže paleo i LCHF prehrane

Na dlanu, catering, zdrava hrana
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/10
03.01.2017.
u 11:48

Ideja o cateringu za osobe koje se drže LCHF ili Paleo prehrane te za osobe intolerantne na glukozu, Tatjani Mrzljak došla je iz vlastitog iskustva

Nebitno odlučimo li se otići na dijetu ili držati određene prehrane radi boljeg zdravlja, svi se susrećemo s istim problemom. Tijekom radnog vremena, često iskačemo iz okvira svoje željene prehrane. Upravo je to, Tatjanu Mrzljak, potaknulo da svima, a najviše poslovnjacima, ponudi zdravu, alternativu.

„U dvije trudnoće sam se borila s gestacijskim dijabetesom, a uz pomoć low-carb prehrane, odnosno prehrane s manjim udjelom ugljikohidrata, uspjela sam u potpunosti dovesti šećer u kontrolu, pa čak i onaj jutarnji. Tu je aktivno krenula ta ideja da se napravi prava dostava, odnosno pravi catering, koji će pomoći ljudima koji žele smršavjeti, ili onima koji imaju problema sa štitnjačom, dijabetesom ili samo se samo žele na taj način hraniti, da ima ipak nekog tko će im to omogućiti“ – objasnila je.

Kada nešto smisli, to i brzo ostvari, a to se pokazuje i to što je nakon 5. mjeseci planiranja, catering otvoren. Mrzljak je navela kako se jednostavno radilo o domino efektu, puno pomoći prijatelja koji su joj omogućili one najvažnije stvari, kuhinju, kuhara, pa čak i vizual kojim će se catering predstavljati.

Cilj nam je biti zdravi kutak cateringa, da ljudi imaju alternativu, da standardni meni vide u drugom svijetlu. Želimo da ljudi isprobaju čips od celera, pire od brokule... iako ne zvuče najfinije, svatko tko proba iznenadi se!

„Najprije sam krenula s obukom kuhara, s obzirom da vrlo malo njih kuha na ovaj način ili se drži ove prehrane, a zatim smo se odlučili na to da standardne menije prilagodimo LCHF i Paleo prehrani. Odlučili smo se za ovo kako bi ljudi ipak znali otprilike što jedu, iako se radi o prilagođenom načinu – odnosno, bez ugljikohidrata. Lazanje su, na primjer, takve da ljudi uopće niti ne skuže da unutra nema pravog tijesta. I tu imamo dvije opcije i za LCHF i za paleo prehranu, s obzirom da osobe koje se drže paleo prehrane izbjegavaju mliječne proizvode, dok LCHF ne.“ – ističe.

U ponudi se može pronaći niz salata, od hrskave do francuske, i to francuske bez graška i krumpira. Bolonjez, njoke i špagate, sve što smo inače navikli gledati na meniju, tu je. Ipak, ne radi se o onome što smo navikli, jer su, na primjer, špagete zapravo spiralizirana tikvica. Pravi hit cateringa su sendviči, a najviše oni s tzv. pulled  porkom. Radi se tek o najukusnijem dijelu svinjetine, mariniranom s lukom, koje se dugo peče i „počupa” kada je gotovo te puni u tostirano pecivo. Osim ukusne svinjetine, peciva su isto djelo cateringa jer se ovdje ništa ne kupuje gotovo.

„Problem je s namirnicama jer se nismo uspjeli povezati s puno OPG-ova, osim jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, drugima se treba najaviti koliko čega i kada će biti potrebno, a kada ste u početku posla, ne možete to procijeniti. Upravo pronalazak namirnica je jedan od najvećih problema s kojim se trenutno susrećemo.“ – naglašava Mrzljak.

Bez obzira na problem s namirnicama, sve se radi unutar četiri zida kuhinje. Osim cateringa za radni dan, Na dlanu se bavi i cateringom za proslave i događaje. Osim potpuno novih okusa glavnih jela, ni slastice nisu nepoznanica cateringa, a posebno se može izdvojiti božanstvenu tortu od mrkve, koja je odlična alternativa cheesecakeu. 

>>Podravkini kuhari pripremili menije po standardu zdravog školskog obroka

Komentara 1

PA
Pajkoslava2
06:49 04.01.2017.

suuupeeerrrr. volim LCHF....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije