Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PRIREDBA WINE&MUSIC U SRCU ZAGREBA

Međimurski vinari dolaze predstaviti svoja vrsna vina i najaviti Urbanovo

međimurski vinari
Foto: Silvija Munda
1/6
19.04.2017.
u 16:04

Eno expert organizira ove subote novo vinsko događanje koje je uvod u već 16. Urbanovo, veliku feštu međimurskih vina i vinara u svibnju i Festival pušipela, kao i niz pratećih priredaba, radionica..

Međimurje i tamošnje vinarije doista nisu daleko od Zagreba, no ipak prava je rijetkost okupiti međimurske vinare na nekakvoj prezentaciji i degustaciji u metropoli. Vina im imaju dugi staž popularnosti među ovdašnjim vinoljupcima, ali ipak...

Sada tu nelogičnost ispravlja tvrtka Eno expert koju s vrsnim enologinjama vodi Miodrag Hruškar. Ove subote, 22. travnja u srcu Zagreba, u Petrićevu prolazu organiziraju već četvrtu priredbu nazvanu Wine@Music, jer vinsku degustaciju prati i glazbeni dio programa (pjevačica Ana Lovrenčić i gitarist Eduard Jimmy Matešić). A na redu su vina renomiranih međimurskih vinara kao što su Cmrečnjak, Štampar, Kerman, Kojter, Horvat, Kocijan, Agromeđimurje, Preiner. Pratit će ih delicije OPG-a Perhoč, koji ima farmu jelena i muflona. Ovaj je događaj uvod u već 16. Urbanovo, veliku feštu međimurskih vina i vinara u svibnju i Festival pušipela, kao i niz pratećih priredaba, radionica itd. i poziv je Zagrepčanima da ih posjete.

Foto: Silvija Munda

Neka od njihovih vina predstavljena su na konferenciji za novinare održanoj ovog utorka u Pizza Houseu u Tkalčićevoj u organizaciji G.E.T. Reporta. Uz Hruškara, o vinima je govorio mladi enolog David Štampar, predsjednik Društva međimurskih vinara i vinogradara Hortus Croatiae.

Ono što posebno veseli jest da su mladi vinari počeli preuzimati vinske poslove od svojih roditelja, pa su i promijenili stil: napuštaju (pre)slatka međimurska vina na koja smo godinama bili navikli (drugo su visoki predikati); sada su to suha vina, s malim ostatkom šećera, svježa, pitka, užitna. Dominantne su sorte dakako i dalje sauvignoni, slijede rajnski rizlinzi, graševine, muškati, zeleni silvanci, a za pušipel (šipon, moslavac) – vino duge tradicije i popularnosti, ali ne i dostignutih velikih dometa – koji je trebao postati međimurska robna marka, čuli smo da još nije našao primjereno mjesto na tržištu i da se oko njega još moraju potruditi. Opravdano, jer od te sorte susjedi rade najviše predikate relevantne i na međunarodnim ocjenjivanjima. Imaju oni i crnih vina, a na prezentaciji je zablistao Štamparov Urban Red, iz 2013., sjajna kupaža caberneta sauvignona i gamaya.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije