Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskoš

Kostimi za putovanje u doba dekadentne Venecije na vrhuncu

Venecijanski kostimi
Foto: Massimo Malvestio/arhiva
1/4
04.02.2015.
u 10:49

U atelijeru Serafin predbilježbe za kostime i godinu dana unaprijed

Elegancija, dekadencija, tradicija, romantika i mističnost...

Sve to omotano u desetke metara raskošnog brokata, svile i najfinije rukom vezene čipke najbolji su opis za venecijansku radionicu kojoj nastaju replike odjeće iz zlatnog doba Serenissime. Antico Atelier Serafin, koji je prije šesnaest godina otvorila 41-godišnja Francesca Serafini, mjesto je na kojem je ujedinila ljubav prema svom gradu i rokokou te dragocjeno znanje koje je stekla studirajući na umjetničkoj akademiji u Veneciji Accademia di belle arti.

– Još u umjetničkoj školi u Padovi uzdisala sam pred izlozima s lijepom i skupom odjećom, no “spas” sam našla u maminu starom stroju za šivanje. Korak po korak, testirala sam ja stroj, ali i on mene i moju spremnost da ispravljam početničke pogreške. Bio je to, kako se ono kaže, početak dugog i divnog prijateljstva, koje traje i danas – sjeća se Francesca u svom studiju u koji se dolazilo nakon najave, mjesecima unaprijed kako bi se za neke od najvažnijih balova u Veneciji i vilama rivijere, naručili, rezervirali ili kupili povijesni kostimi.

A za sve kostime koji izlaze iz njezina atelijera zaslužan je Andrea, koji joj je kupio novi šivaći stroj, ali s njom dijelio istu ljubav prema rokokou.

Foto: Massimo Malvestio/arhiva

Massimo Malvestio/arhiva

Proputovali su svijet zahvaljujući svojim kreacijama – od Šangaja do Pariza, a pet su godina kreirali haljine za središnji i najvažniji događaja karnevala u Veneciji “Festu delle Marie”.

– Uživam u dodiru profinjene tkanine i puno toga radim ručno. Oduvijek me fascinirala ljepota Venecije i romantika Pariza, a moje muze su Marija Antoaneta i naš Casanova pa su moje kreacije, i zapravo zaštitni znak atelijera, spoj francuske i mletačke mode iz 18. stoljeća.

Svaka priča o ljubavi, ljubavnicima, zavođenju i snovima – kaže kreativna Talijanka. Svaki kostim koji izađe iz njezina studija, ženski ili muški, kompletan je i ima sve dodatke. Sve je isto onako kako su nosile dame i gospoda prije tri stoljeća: od donjeg rublja, konstrukcije za podsuknje koje drže slojeve tkanine, korzeta, perika, cipela, nakita sve do kutijice s baršunastim madežima. A oni su bili preteča današnjih SMS-ova. Naime, zalijepljen na određeno mjesto, madež je nosio poruku i pokazivao svijetu na što je dama spremna.

>>Neodoljive poklandice: krafne, fritule, kroštule ili poderane gaće...

>>Tema ovogodišnjeg praznika raskoš i dekadencije - najslasnija gozba na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije