Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Fini porculan kupuje se u bijeloj boji, no trendovi su u gastronomiju vratili boje

porculan z asvaki dan
Foto: Promo fotografija
1/6
15.12.2015.
u 12:00

Poneka zdjelica ili tanjur uklopljen u standardnu bijelu postavu vrlo će efektno zaokružiti stol i uveličati nešto egzotičniji tanjur ambicioznijih kuhara amatera ili dati poseban štih i običnom zelju s buncekom. Sve u službi doživljaja

Nakon nezaobilaznog tradicionalnog “Zwiebelmustera” i cvjetnih motiva na porculanu naslijeđenom od bake ili dobivenom kao vjenčani dar bliske rodbine slijedila je era apsolutne bjeline.

Za vrijeme lijepih minhenskih godina rado sam, prolazeći kroz Maxvorstat prema Schwabingu, s Ludwigstrasse skrenula u Schellingstasse zbog trgovine porculanom. Porcelaine blanche. Nevelik prostor ispunjen rafiniranim kolekcijama ponajboljih proizvođača, skladno i maštovito posloženih kao ‘mise en place’, pomno je odabirala i slagala vlasnica koja obožava porculan, točnije bijeli porculan. Ovisno o razdoblju u godini, uvijek je imala savršeno složenu ponudu bijelog porculana.

Isti sam dojam o bijelom porculanu zadržala kao osnovnu premisu rafiniranog stola, osobito pri svakodnevnom korištenju, jer bijeli je porculan oblih formi svevremenski i nezasitan, dok uzorci i boje mogu umoriti. Dopuštene su eventualno nježne crte ili diskretna dekoracija. No, trendovi se mijenjaju, u posljednjih su se par godina u ambiciozniju gastronomiju vratile boje. Obojeni je porculan spontano preplavilo tanjure s potpisom dajući stolu dinamiku, a vrhunski chefovi skladno komponiraju šarene recepture na veselim bojama.

U to ime, ponukan odabirom trenda Federico de Majo, venecijanski proizvođač predivnih čaša i stolnog kristalina dao je po osobnom dizajnu motiva izraditi poseban porculan s atraktivnim dekoracijama i azijskim štihom koji se daju idealno ukomponirati u postojeći “mise en place” bijelog porculana kao highlight standardnoj postavi, meni vrlo dragoj varijanti zdjelica za rafinirane vellutate i krem-juhe od buče, gljiva, cikle, slanutka ili bouillabaisse u velikom stilu...

Kako god, poneka zdjelica ili tanjur uklopljen u standardnu bijelu postavu vrlo će efektno zaokružiti stol i uveličati nešto egzotičniji tanjur ambicioznijih kuhara amatera ili dati poseban štih i običnom zelju s buncekom. Sve u službi doživljaja... Bon appetit!

Foto: pixabay

>>Lidia Bastianich za Slano&Slatko: Kad sam u Istri, puštam da mi drugi kuhaju

>>Tomaž Kavčič: Kulinarstvo nije poziv, to je život

Komentara 1

Avatar EtTore
EtTore
12:51 15.12.2015.

ma ja ti sve to iz bureta jiden

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije