Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kušanje mladih malvazija

En primeur: Pamtit će se ova godina po istarskim vinima

malvazije
Foto: Arhiva VL
1/5
15.02.2017.
u 11:30

Berba 2016. u Istri pamtit će se; optimalni uvjeti dali su vrlo aromatična vina, bogata, puna, dobrih tijela i strukture, s nešto višim alkoholima nego obično, skladna: nadasve pitka i užitna

Koliko se razvilo istarsko vinarstvo, i koliko je važno na hrvatskoj vinskoj sceni, pokazala je manifestacija En primeur ovog ponedjeljka u zagrebačkom hotelu Esplanade. Sa svojim mladim malvazijama na prvom ogledu u javnosti pojavilo se 50-ak vinara/vinarija, a ponešto uglednih ih je i izostalo. Izazvali su veliko zanimanje vinoljubaca, Smaragdna dvorana bila je prepuna.

Mlade malvazije, od kojih mnoge još i nedovršene, nefiltrirane, i većinom će pričekati još koji tjedan pa čak i mjesec do punjenja u boce, oduševile su svojom kakvoćom. Berba 2016. pamtit će se; optimalni uvjeti dali su vrlo aromatična, voćnih aroma, bogata, puna vina, dobrih tijela i strukture, s nešto višim alkoholima nego obično, skladna: nadasve pitka i užitna. Neki su vinari predstavili i svoja starija godišta, malvazije odležane (u drvu), pa čak i u amforama (Kabola, koji je prvi u nas primijenio tu posebnu tehnologiju). Raduje da se pojavilo i nekoliko debitanata, a još više što je podosta mladih nastavilo stazama svojih roditelja. I predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti istaknuo je da je lanjska berba za istarske vinare bila vrlo uspješna. Vina je predstavio sommelier Sandi Paris.

Istra je i jedna od kolijevki proizvodnje naših pjenušaca, a dojmilo se i da smo mogli kušati čak nekoliko pjenušaca spravljenih samo od malvazije. Istarski vinari ponudili su i druga svoja vina, chardonnaye, muškate, crnjake… A pridružio im se i Marinko Vladić sa žlahtinom PZ Vrbnik. Uz to, maslinovo ulje predstavila je OL Istria, istarske sireve Špin.

Ovo već šesto kušanje mladih malvazija organizirali su Udruga Vinistra i Udruženje vinarstva pri HGK, a predstavili su se: Agrolaguna, Anđelini, Arman F., Arman M., Vina Banko, Banko Marijan, Benvenuti, Capo, Cattunar, Damijanić R. , Damjanić I., Degrassi, Deklić D., Demark, Dvorac Belaj, Fakin, Ferenac B., Ferenac G., Fiore vina, Franković, Geržinić, Ivančić M., Kabola, Kozlović, Legović, Vina Matošević, Matošević M., Medea vina, Mihelić – Ghira, Pervino, Pino Rossi, Poleis, Poletti, Prelac, Prodan, Radovan, Ravalico, Ritoša, Rossi, San Martino, San Tommaso, Sirotić D., Sošić, Terzolo, Tomaz, Trapan, Vina Zigante, Vivoda, Zigante d.o.o.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije