Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ferrero u problemima

EFSA poručila: Ovaj sastojak iz Nutelle je kancerogen! Ferrero uzvraća TV kampanjom u obrani proizvoda

Nutella
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
12.01.2017.
u 12:26

Zbog ovakvog "udara", Ferrero je pokrenuo veliku televizijsku kampanju

Nakon što je u Izvješću Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) navedeno da je jedan od sastojaka Nutelle kancerogen, industrija proizvodnje palmina ulja na udaru je u Europi.

Jer upravo palmino ulje sastojak je na koji se u Izvješću upozorava, a talijanski Ferrero ga upotrebljava u proizvodnji Nutelle jer daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja. 

EFSA navodi kako je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja, a isti je zaključak nedavno donijela i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO),

Zbog ovakvog "udara", Ferrero je pokrenuo veliku televizijsku kampanju kojom želi objasniti da palmino ulje nije opasno i da jedan od najpoznatijih talijanskih brendova Nutella bez tog ulja ne bi bila isti proizvod, piše The Telegraph.  

Palmino ulje najjeftinije je na tržištu i zamjena drugim sastojkom u proizvodnji Ferrero bi stajala između osam i 22 milijuna dolara godišnje, navodi Reuters.

– Proizvod bi izgubio na kvaliteti i bio bi to veliki korak unatrag, rekao je Ferrerov menadžer Vincenzo Tapella i objasnio kako oni u proizvodnji ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visoki tlak. 

EFSA je objavila da je palmino ulje najkancerogenije od svih ulja kad ga se zagrijava na temperaturama višima od 200 Celzijusovih stupnjeva . 

– Taj proces traje dulje i 20 posto je skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturi. Palmino ulje koje mi upotrebljavamo je sigurno jer dolazi iz svježe iscijeđenih plodova – navodi Ferrero u svojoj TV reklami. 

>>Ovo je recept za Nutella cheesecake koji je postao hit

Komentara 6

Avatar komentatorx
komentatorx
13:34 12.01.2017.

Nuttela je smeće kao i svi slatki namazi industrijskog pčodrijetla i trebalo bi ih zabraniti kao i alkohol i cigarete.

DA
daali
14:16 12.01.2017.

Ne postoji niti jedan industrijski proizvod koji nema barem malu količinu kancerogenih tvari - ne postoji takav! No svi ih jedu i većina nikada ne dobije rak. No podržavam ove studije koje polako uklanjaju najopasnije stvari (evo danas više skoro da i nema parabena u kozmetici), ali i pitanje je koliko je tu lobiranja pa jedna opasna samo zamijeni drugu.

SP
spancro
19:16 12.01.2017.

to nema veze sa uljem i kancerogenima nego se radi viso o tome da se u brazilu i indoneziji puno dzugle nestaje radi palminog ulja.ekoloski nije dobro a nuttela se prodaje u cijelom svijetu. upotrebe godisnje veliku kolicinu ulja.poniste onii tamo velicinu hrvatske samo zato sto je velika potraznja za uljem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije