Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog Vladi i HNB-u

Rohatinski: Reprogramirajte javni dug i kapital dajte za investicije

Željko Rohatinski
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
24.04.2014.
u 18:28

Izgubljeno je 217.00 radnih mjesta, a cijene su još 11% više nego 2008.

Bivši guverner Željko Rohatinski pozvao je Vladu i središnju banku da reprogramiraju javni dug i tako osiguraju kapital za investicije. Reprogramiranje bi se provelo korištenjem operacija na otvorenom tržištu ili, pojednostavnjeno, centralna banka otkupila bi državni dug.

Stroga kontrola

– Time bi se oslobodio određen prostor za aktivniju ulogu države u sferi investicija – istaknuo je Rohatinski na okruglom stolu Banka magazina i Nezavisnog sindikata znanosti o deflaciji. 

Rohatinski kaže da su strukturne promjene jedini način da se poveća zaposlenosti i efikasnost, ali kako je to proces koji donosi rezultat tek na dulji rok, treba ga nadopuniti konvencionalnim, ali i nekonvencionalnim mjerama tekuće ekonomske politike, od kojih je reprogram javnog duga u svakom slučaju nekonvencionalna jer se na nj zemlje odlučuju u iznimnim okolnostima. Bivši guverner kaže da reprogram javnog duga pretpostavlja ispunjavanje niza preduvjeta, kao što su racionalizacija i stroga kontrola svih stavki proračuna koje nisu namijenjene investicijama, spremnost banaka i mirovinskih fondova da oslobođeni novac plasiraju u privatni sektor, sposobnost poduzetnika da realiziraju konkretne proizvodne programe, a spomenuo je i odustajanje od unaprijed definirane politike rigidnosti plaća. Rohatinski je u svom prvom javnom nastupu, nakon što se prije dvije godine povukao s mjesta guvernera, rekao da bi sve interesne skupine u zemlji trebale postići konsenzus jer svaka od spomenutih pretpostavki duboko zadire u interese pojedinih struktura ekonomije i društva, a nema čvrstih garancija da će i u kojem roku takav pristup donijeti uspjeh. 

– Jedna od mjera mogla bi biti uvođenje operacija na otvorenom tržištu u funkciji restrukturiranja i, praktički, reprogramiranja dijela javnog duga s ciljem da se smanjivanjem kamatnih stopa i produljivanjem rokova otplate kratkoročno smanje obveze države po toj osnovi koje sada iznose 3,5% BDP-a temeljem plaćanja kamata te 7,5% BDP-a temeljem otplata glavnice duga. Time bi se, kroz smanjene kamate, oslobodio u okviru definirane veličine strukturnog deficita određeni prostor za aktivniju ulogu države u sferi investicija – kazao je Rohatinski.  

Deflacija od osam mjeseci

Recesija je – kazao je – počela snažnim šokom izvana 2008., ali se postupno transformirala u pad ekonomske aktivnosti iza čega stoje domaći razlozi. Hrvatska je od 2008. izgubila 217 tisuća radnih mjesta, 12 posto BDP-a, ima 18 posto nižu masu plaća, 16 posto nižu industrijsku proizvodnju, 21 posto manji promet u trgovini na malo, ali u isto vrijeme sadašnja razina proizvođačkih cijena u industriji još je 16 posto viša nego 2008., a potrošačkih za 11 posto. Deflacija se kod proizvođačkih cijena pojavljuje posljednjih osam mjeseci, a potrošačkih posljednja dva, a taj pad cijena iznuđeni je odgovor tržišta na raskorak vezan uz pad proizvodnje i rast cijena.  

 

>>Boris Vujčić: Od početka krize HNB je vladama kupovao vrijeme za reforme

>>Vujčić oštriji od Rohatinskog, ali to nitko ne vidi. Osim bankara

Komentara 6

FI
fiberglas
18:43 24.04.2014.

Rohatinski! Jes´ ti čuo da je najlakše ´´tuđim´´ gloginje mlatiti? I da je najlakše tuđu brigu voditi? I ti si jedan od vrlo važnih arhitekata i dioničara ovog jada u kojem smo danas.

KR
kresimirn
15:37 24.04.2014.

zasto dajete medijski prostor ovom covjeku ? di je bio kad je gorilo (i jos gori)

TR
Trnjanec
17:01 24.04.2014.

Očito bi najbolje bilo da plaće u privatnom sektoru nastave deflacijskim ili otkaznim putem, a da se vratimo na visoku inflaciju cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije