Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdane obveznice

Marić za dug od 1,25 milijardi eura kamatu srušio s 3,5 na 3,2 posto

11.03.2017., Zagreb - Ministar financija Zdravko Maric odrazao je konferenciju za medije ispred Ministarstva financija u povodu objave stabilnih izgleda za kreditni rejting Hrvatske od medjunarodne agencije Moody's.  Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
13.03.2017.
u 19:25

Hrvatska se ovaj put zadužila uz najnižu kamatu. Poljska, Mađarska i Portugal plaćaju više kamate, dok se Češka zadužuje četiri puta jeftinije

Hrvatska je u ponedjeljak prodala obveznice u ukupnom iznosu od 1,25 milijardi eura uz kamatu od 3,18 posto. Analitičari su očekivali zaduženje po cijeni od 3,3 posto, a ulagači su na početku dana tražili čak 3,5 posto kamate na hrvatski dug. Ministar financija Zdravko Marić rušio je kamatu dva puta do konačnih 3,18 posto, odnosno na 230 baznih poena iznad mid-swapa. Obveznica je izdana na rok od deset godina.

Izvrsna je vijest to za Hrvatsku jer se unatoč lošim okolnostima uspjela zadužiti relativno povoljno. Neizvjesnost parlamentarnih izbora koji čekaju Nizozemsku u srijedu, kao i činjenica da je nekoliko zemalja već realiziralo zaduženje na europskom tržištu nisu išle naruku Mariću, ali potvrđivanje stabilnih izgleda za kreditni rejting od sve tri bonitetne kuće i smanjenje deficita proračuna na 1,2 posto BDP-a svakako jest.

Interes ulagača u dug velik

Ministar Marić iznio je da će se izdati oko 1,5 milijardi eura novog duga kako bi se otplatile dolarske obveznice koje na naplatu dolaze u travnju, ali se odlučio na manje izdanje. S druge strane, interes za hrvatski dug bio je visok i ulagači su u knjigu obveznica upisali oko 2,75 milijardi eura ponuda. Iako je cijena duga blago narasla u odnosu na obveznice iz 2015. koje su se prodale uz kupon od 3 posto, nove obveznice na deset godina poprilično su povoljne jer je cijena niža od one koju u ovom trenutku plaćaju Mađarska, Poljska i Portugal čiji su prinosi na obveznice prošli tjedan rasli prema vrijednostima od 4 posto. Češka i Slovačka imaju privilegij zaduživanja uz kamatu nižu od 0,8 posto, ali su i slabo zadužene.

Pokriva se skupi Linićev dug

Novim zaduženjem otplatit će se dolarske obveznice izdana u 2012., na koje se platila dvostruko viša kamata. Tada je ministar financija Slavko Linić za posudbu na pet godina platio kamatu od 6,25 posto što je najviša kamata koju je Hrvatska uopće platila na petogodišnje izdanje. Krajem godine stiže još jedno izdanje obveznica na naplatu pa do kraja studenog država mora vratiti četiri milijarde kuna domaćim ulagačima u dug. Ako se nastavi rast gospodarstva i redukcija državne potrošnje, do tada bi kamata mogla dodatno pasti, što znači i znatne uštede u proračunu na poziciji kamata.

>> 'Zaduživanje u Hrvatskoj nije skuplje zbog HNB-a, kamate neće rasti u 2017., što ne mogu reći za 2018.'

>> Država u rujnu 2016. bila na pozitivnoj nuli

Ključne riječi

Komentara 11

AA
AAlien
20:05 13.03.2017.

Hahaha, dok se ističu jako bitne teme poput poljudskog huligana ili iskapanja kostiju iz rata prije 70 godina, sasvim u zapećku prolazi tema o novom zaduženju od preko 11 milijardi kuna radi otplate tekućeg dugovanja. Ma bravo...

Avatar sidhara
sidhara
20:18 13.03.2017.

Evo tko ce im vracati te milijarde sto zaduzuju Hrvatsku djecu. Pogledajte komentar citatelja sa FB Zivoga zida. ---'' Pozz,ja sam jedna od 330000.blokiranih,zanima me kad ce se nesto rjesiti po tom pitanju?od sitnog duga ja sam dosla do cifre od 54000kn,a kako radim za minimalac necu uspjeti to rjesiti dok sam ziva,vec sam razmisljala o samoubojstvu,,ali se bojim da ce taj dug naslijediti moja djeca pa sam i tu opciju prekrizila.jeste vi svjesni da Fina naplacuje 150 kn mj.vodenje racuna sto na mj.nivou to iznosi 50-tak miliona kuna!?hvala,nadam se da mi mozete bar savjetovati sta da ucinim!pozz,vas vjerni birac!''

SU
suton9
20:39 13.03.2017.

Tako to radi do sada najbolji Ministar, jedino što mi nije jasno je to što je onima sa većom plaćom omogućeno da novim načinom obračuna plaća dobiju više od onih koji su imali manja primanja, no za razliku od predhodnih vremena i Ministara, kada su plaće učestalo padale i to je neki pomak na bolje. Nadam se da će u narednim godinama i navedeno biti ispravljeno a to će nadam se ispraviti upravo isti Ministar, to želim i njemu i nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije