Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako opstati

Zbog niske cijene šećera na svjetskom tržištu, manja otkupna cijena šećerne repe

šećerna repa
Marijan Susenj/PIXSELL
22.08.2014.
u 08:47

Županjska Sladorana i Viro iz Virovitice su u velikim problemima jer moraju prodavati šećer po cijeni osjetno nižoj od proizvodne što dovodi u pitanje opstanak ove dvije hrvatske šećerane.

Zbog osjetnog pada cijene šećera na svjetskim burzama, smanjene kvote hrvatskim šećeranama nakon ulaska Hrvatske u EU, ali i zbog bezpoštedne utakmice na tržištu šećera, županjska Sladorana i Viro iz Virovitice su u velikim problemima jer moraju prodavati šećer po cijeni osjetno nižoj od proizvodne što dovodi u pitanje opstanak ove dvije hrvatske šećerane.

- Nastavak proizvodnje uz ovakvo stanje na tržištu, a zadržavajući pri tome iste troškove, dovelo bi u pitanje završetak već i ove poslovne godine, a dugoročno zasigurno i potpuni kraj domaće industrije šećera - kažu u županjskoj Sladorani dodajući kako bi gašenje jedne cijele prehrambene grane i kraj proizvodnje šećerne repe bio bi veliki poraz za hrvatsku poljoprivredu. Nakon što su smanjili broj radnika i plaće, ukinute su naknade, a investicije svedene na minimun održanja proizvodnog stanja i priprema za kampanju, šećerane su odlučile smanjiti kooperantima otkupnu cijenu sa dogovorenih 300 kuna po toni, na 240 kuna.

Samo tako mogu održati normalnu proizvodnju, a razumijevanje imaju i kod 700 kooperanata koji proizvode šećernu repu i isporučuju je Sladorani. Mirko Bošković iz Cerne je jedan od kooperanata i godinama sije 10 do 15 hektara šećernu repu, a i zastupnik kooperanata, kaže kako perspektiva nije sjajna.

- Objasnili su nam kakva je situacija na tržištu šećera i mi se moramo tome prilagoditi. Šećerane se uz trenutnu cijenu šećera na svjetskom tržištu jednostavo ne mogu uklopiti. Bolje da su nam sada rekli što nas očekuje nego da smo predali repu, a da nam poslije kažu kako više ne trebaju.  Kod nas je problem što je u nekim državama EU, poput Mađarske, Slovačke i Poljske, poticaj za repu 590 do 610 eura po hektaru, a kod nas upola manje 290 eura. Kada bi mi imali takve poticaje, ne bi ni osjetili smanjenje otkupne ciejne i ne bi se žalili. Mislim da bi i država trebala pomoći proizvođačima šećerne repe, a i trgovci smanjiti marže. Već 21 godinu proizvodim šećernu repu i ne namjeravam odustati jer je to uvijek bila kultura koja donosi prihod. No, neki razmišljaju o odustajanju i sadašnja situacija će se sigurno odraziti na ugovaranje na proljeće - kaže Bošković.

Proizvođači se sjećaju da su im vlasnici šećerane proteklih godina nekoliko puta izlazili u susret i povećavali im otkupnu cijenu repe mimo ugovora i tako ih nagradili za vjernost, a pokazali su se i prije dvije godine kada ih je poharala suša i kada su svakom proizvođači isplatili po više od 1 000 kuna za hektar, iako im to nije bila obveza.

Komentara 1

VV
Vrazje Vjestice
09:35 22.08.2014.

dobro došli u tržišno gospodarstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije