Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI KRUG 'SCRAPINGA'

Za trajno uništenje brodova ribarima 22,26 milijuna eura

29.09.2014., Pula - Dolazak ribarica sa  nocnog ulova u pulsku luku. Uz povratak ribarica dolaze i velika jata galebova.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
29.12.2016.
u 07:00

Natječaj je otvoren do 1. veljače 2017., a uvjeti su važeća povlastica za ribolov, upis u registar, najmanje 90 dana na moru godišnje

Nakon već dva održana kruga trajnog uništenja ribarskih plovila, Ministarstvo poljoprivrede izašlo je jučer i s trećim natječajem za tzv. scraping.

Riječ je o mjeri EU koju Hrvatska provodi kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014.-2020., a podrazumijeva dodjelu 100-postotne naknade vlasnicima za trajno povlačenje ribarskih plovila iz ribolova u svrhu uspostave ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i ribolovnih mogućnosti nacionalne flote.

Brodovi se mogu uništiti u odobrenom brodogradilištu/rezalištu, prenamjenom za neku drugu djelatnost poput turizma ili u svrhu očuvanja pomorske baštine. Ukupna financijska alokacija za provedbu ove mjere do 2020. je 22,26 mil. eura i u jednakom omjeru sufinancirat će se iz proračuna EU i RH.

Prema natječaju koji će biti otvoren do 1. veljače 2017., potpore su predviđene za najviše 57 ribarskih plovila. Osnovni uvjeti su da podnositelj zahtjeva mora biti vlasnik važeće povlastice, plovilo mora biti upisano u Registar ribolovne flote najmanje pet godina i staro najmanje 15 godina u slučaju uništavanja ili prenamjene, a 30 godina u slučaju očuvanja pomorske baštine.

Traži se i godišnja ribolovna aktivnost od najmanje 90 ribolovnih dana u zadnje dvije godine. U prošlom krugu natječaja gospodarski ribolov trajno je napustilo 30 plovila, a vlasnicima je isplaćena potpora od 31,6 mil. kuna.

– Cilj nam nije uništiti flotu, nego zaštiti riblje zalihe u podmorju za dugoročno održiv ribolov i sačuvati plovila koja mogu izlovljavati u ZERP-u s obzirom na sve češće najave EK o uvođenju izlovnih kvota i za Jadran – ističe ministar Tomislav Tolušić.

Kaže kako ribolov uglavnom napušta starija populacija, a vlasnici brodova, ovisno o vrsti plovila, za odštetu mogu dobiti od 50 do 250 tisuća eura. 

>> U Jadran već uložili 350 milijuna eura, dovode i Hyatt 100

Komentara 2

GL
glupost
23:45 29.12.2016.

Unistiti svoj brod ili ga prodati nekoj Evropskoj zajednici !!!! Ja sam bez rijeci toj drzavi koja tako nesto preporucuje svojim gradanima, izgleda da bi vi i vasu majku prodali ovisi o visini sume koju vam nude. Zalosno oni kojiji su HR ugurali u tu EU misleci kako ce profitirati, ta EU se raspada i jos nekoliko godina ili prije nestati ce, to je fakat. samo vi slusajte sta vam ovi u Saboru pricaju vec 25 godina a pogotovo slusajte popove....kod njih je spas...

OV
Ovozemaljski
09:03 29.12.2016.

Za koce ili plivarice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije