Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Vujčićev alibi-apel neće puno pomoći zaduženim građanima

Boris Vujčić
Duško Marušić/PIXSELL
16.04.2015. u 12:00

Umjesto upozorenja, od guvernera se očekuje rješenje problema

Poznata je narodna izreka da pas ne laje zbog sela, već zbog sebe, a u tom stilu jučer se u javnosti ukazao i guverner Boris Vujčić i u intervjuu HTV-u među ostalim upozorio građane da bi u budućnosti rast međubankarskih kamatnih stopa u Europi mogao rezultirati znatnim rastom kamata na eurske kredite u Hrvatskoj.

S obzirom na sve češće i sve oštrije kritike s kojima je suočen zbog svoje navodne neaktivnosti u sprečavanju katastrofe s kreditima u sad već ozloglašenom švicarcu, guvernerovo upozorenje ponajprije se čini kao alibi-igra za neki eventualni budući ‘slučaj euro’. Naime, u okolnostima države čija je javnost već istraumatizirana iskustvima s kreditima u franku, upozorenje o tome da bi u budućnosti mogle rasti kamate na eurske kredite već pomalo spada u kategoriju ‘otkrivanje tople vode’.

Možda Vujčićev istup i nije loša stvar

Za razliku od stanja otprije osam godina, za vjerovati je da danas veći dio imatelja kredita ipak razumiju od čega se sastoji i kako se računa potrošačka kamatna stopa te da su i danas poprilično visoke kamatne stope takve usprkos činjenici da banke kapital posuđuju uz gotovo nultu kamatu. Što će se dogoditi kad ta kamata poraste na nekadašnje razine od 1,5 do 2 posto? O tome se u domaćoj stručnoj i široj javnosti raspravlja već dugo, naročito u kontekstu rješavanja švicarskog franka i mogućnosti konverzije takvih kredita u eurske, no nekakvog jasnog odgovora na pitanje kako se može spriječiti takav – za razliku od slučaja švicarac – sistemski rizik za cjelokupni bankarski sektor zasad nema.

Nije ga ponudio ni guverner, a istini za volju, njegovo upozorenje da će kamate na eurske kredite u budućnosti možda rasti eventualno pomaže tek onima koji danas razmatraju podići li takakv kredit ili ne. Svi oni koji su usred višedesetljetnog ciklusa otplaćivanja takvog kredita od upozorenja nemaju ništa. Oni od guvernera očekuju rješenja i pomoć, a njih bi valjalo osmisliti sada i preduhitriti eventualnu krizu. Stoga možda Vujčićev istup i nije loša stvar. Ako do problema s eurskim kreditima i dođe, neće moći reći da ih nije očekivao.

>>Boris Vujčić: Rate kredita u eurima mogle bi rasti

>>Lalovac priznao veći deficit, Vujčić prognozira pad

Komentara 3

TH
than
12:46 16.04.2015.

Koliko se ja sjecam nitko nikoga nije pod prijetnjom zivota slao u banku da se zaduzuje. Zaduzivali su se ljudi i prije, pa su bankrotirali. To nista nije novo. Novo je samo sto smo u novi sistem usli sto bi narod kao rekao grlom u jagode. Kao da nema sutra, kao da ce opet inflacija pojesti i glavnicu i kamate. Uostalom, nitko nije stao i razmislio vec samo daj kredit. Sa time su k tome i povecali cijene nekretnina, tako da ti stanovi danas vrijede daleko manje, a jos su dosta iznad realne cijene, tako da ce im vrijednost padati. Pogotovo sto je posla sve manje, a radno sposobno stanovnistvo odlazi van.

DU
Deleted user
12:49 16.04.2015.

Gledajmo u retrovizor - sve do 2010. godine su dužnici s kreditima u protuvrijednosti CHF bili u relativno povoljnijoj otplatnoj poziciji od onih s eurskim, tek prije par godina se okrenula "ratna" sreća. Razlika na nekoj prosječnoj mjesečnoj rati od 2000 kn je bila par stotina kn u korist CHF dužnika. Tko meni ne vjeruje, nek ubaci u tražilicu: Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu. Tih godina, dakle sredinom prošlog desetljeća, nitko nije obadavao Rohatinskog kao guverenera i njegove objave, svi su kao tovljenici na bučama se sladili tada jeftinijim kreditima u CHF koji su imali kamatu 4 % - dok je kamata na eurske kredite bila nešto iznad 6 %. I sada, tko je kriv - HNB! Nevjerojatno, kao da smo mi neki globalni faktor za valutarne fluktuacije tečaja - u zbilji smo "krušna mrva" i guverner HNB je tu značajan kao triangl u simfonijskom orkestru. Kad se elita opekla na kreditima na CHF i kad treba plaćati rate, na lomaču s bankarima i guvernerom. Do 2010., kad su ih bankari slijedom istih kreditnih ugovora, držali u povoljnijem otplatnom režimu - e onda su mudrovali uokolo...

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
13:16 16.04.2015.

Pokemone ovakvog tipa trebalo bi birati na direktnim izborima. Kao i suce Ustavnog suda, a i sve suce uostalom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije