Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S ENERGY MARKET FORUMA:

Vrijeme je za gradnju LNG-a

LNG
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
28.09.2016.
u 21:45

Ministar Horvat: Ima još prostora za snižavanje cijene struje

Energetska se transformacija događa, usporen je rast potražnje za naftom, Hrvatska ne može pobjeći od novih trendova, tržište opskrbe plina i struje se liberaliziralo... Ovo su neka od zapažanja s jučerašnjeg, 4. izdanja Energy Market Foruma, u organizaciji Poslovnog dnevnika.

– Energetsko je tržište jedno od mogućih najvažnijih pokretača hrvatskoga gospodarstva, a prihvaćanjem energetike kao strateške grane jamči se i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Na stručnim je panelima Dejan Ljuština iz PwC-a, primjerice, ocijenio da u Hrvatskoj promjene nisu dovoljno brze i da se i dalje vjeruje mitovima, poput onoga da HEP ODS-u nije potrebno restrukturiranje.

– HEP ne iskorištava ono što mu regulator pruža. Iako je danas profitabilan, pitanje je hoće li to biti i sutra, a svaku grešku plaćaju kupci – upozorio je Ljuština.

Suprotstavljeni su i stavovi o izgradnji LNG terminala na Krku.

– Taj je projekt nužno razvijati u skladu s potrebama tržišta, jer čak i da se 100% financira iz EU, mora imati tržišni smisao jer je inače besmislen – misli Horvat. Mladen Antunović, direktor LNG-a Hrvatska, objasnio je da je dokumentacija za projekt u visokoj fazi realizacije te da je, u slučaju donošenja političke odluke o njegovu pokretanju, potrebno mjesec dana za građevinsku dozvolu. Sam bi se projekt pak gradio u tri iduće godine.

Marin Zovko, čelnik Plinacroa, istaknuo je da Hrvatska još nema svu infrastrukturu za prijenos plina iz budućeg LNG-a, no da se ona, kroz povezivanje Omišlja na Krku i glavnih plinskih tokova, može izgraditi za dvije godine.

Panelisti su podsjetili da su gotovo sve zemlje srednje i jugoistočne Europe istaknule interes za korist od LNG-a, no da nijedna nije spremna participirati u troškovima izgradnje i riziku projekta (za kapacitet 5 mlrd. kubika oko 300 milijuna eura). Zbog toga se očekuje da će barem 50 posto projekta biti financirano iz fondova EU.

Ministar Horvat je, govoreći o cijeni struje, na forumu spomenuo da ima prostora za sniženje cijene kilovatsata, jer “moramo ostaviti način da regulatornim mehanizmom i država ima mogućnost da se cijena energenata kreće u interesu hrvatskog gospodarstva”.

>> Ima li regija spremnu infrastrukturu za korištenje ukapljenog plina s Krka?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije