Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što je otkrila revizija

Vidoševićev HGK bio pun nepravilnosti: Kupovalo se skupo, varalo na slikama, izvještajima, otpisima...

Nadan Vidošević
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
21.11.2014.
u 21:00

Poslovi se dijelili bez natječaja, nekretnine kupljene po nižoj cijeni, umjetnička djela evidentirana po krivim cijenama, od nabavljenih automobila samo se trećina koristila

Za razdoblje od 2011. do 2013. godine, financijski izvještaji Hrvatske gospodarske komore u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza, a poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima, utvrdio je Državni ured za reviziju.

Kako stoji u priopćenju, od 2011. do 2013. su uložena značajna sredstva za nabavu i opremanje poslovnih i drugih prostora (stambenog i garažnog), prodan je poslovni prostor i obavljena zamjena prostora, a ne donosi se višegodišnji ni godišnji plan nabave i raspolaganja nekretninama, nego se o navedenom odlučuje pojedinačno na upravnom odboru ili po odluci predsjednika. U to vrijeme na čelu Komore bio je Nadan Vidošević.

Nadalje, navode kako su u pojedinim slučajevima isti prihodi evidentirani na različitim računima, a pojedini rashodi i imovina nisu evidentirani prema načelu nastanka. Tako u poslovnim knjigama i financijskim izvještajima nisu evidentirana, odnosno iskazana potraživanja od članarina i doprinosa, ni otpisi dijela navedenih potraživanja koji su iznosili 29, 4 milijuna kuna, niti je analitička evidencija tih potraživanja usklađena s podacima Porezne uprave. Za 2013. nije obavljen cjeloviti popis niti je sastavljeno Izvješće Centralnog povjerenstva, a pojedini podaci o imovini i obvezama u poslovnim knjigama nisu usklađeni s podacima utvrđenim popisom. Upravljanje imovinom u većini slučajeva nije bilo učinkovito.

Tako je, navode kao primjer, prodan poslovni prostor u Koprivnici za 1,4 milijuna kuna, iako je vrijednost prije prodaje bila 2,7 milijuna kuna. Za kupovinu i uređenje prostora u Zagrebu je, utvrđeno je, utrošeno 28 milijuna kuna, a u 2013. se koristi samo dio poslovnog prostora i parkirališnih mjesta. Investicija u Razvojni centar Domobranska, koja je započela 2007. te je do 2013. utrošeno 3,3 milijuna nije završena, niti se dalje ulažu sredstva kako bi se završila.

Komora i Grad Otočac su zaključili ugovor o zamjeni nekretnina u istoj zgradi, te je Komora obavila dogradnju, preuređenje i opremanje novog prostora za što je do konca 2013. utrošeno 2, 6 milijuna kuna, što je, kaže revizija, više od procijenjene vrijednosti prostora. Procijenjeno je zemljište u Stenjevcu u vrijednosti 3, 1 milijuna kuna i pribavljena je dokumentacija za izgradnju dvije stambene zgrade, iako gradnja stambenih objekata nije djelatnost Komore.

Nadalje, nabavljane su velike količine razne opreme i sitnog inventara po visokim cijenama, koncem godine obavljan je za veći dio njih rashod, a nije donesen plan nabave, niti je u većini slučajeva proveden propisani postupak nabave. Pojedina oprema je nabavljena, a istodobno se ista unajmljuje od drugih društava. Krajem 2013. nakon nove procjene, vrijednost djela likovnih umjetnika je iskazana u iznosu 18 milijuna kuna (828 djela), a u pojedinim slučajevima umjetnička djela u poslovnim knjigama nisu evidentirana po stvarnim vrijednostima, niti u skladu s procjenom. Pa su pojedina dijela evidentirana od 0,55 kn do 175,24 kuna po slici, a primjerice slika procijenjena na 63,7 tisuća kuna evidentirana je u iznosu 1,1 milijuna kuna. U poslovnim knjigama su na računu za djela likovnih umjetnika evidentirane i skulpture, a u analitičkim karticama je navedeno da se radi o slikama.

U 2012. je proveden otpis potraživanja od kupaca u iznosu 3 milijuna kuna iako nisu poduzete učinkovite mjere za njihovu naplatu, te nisu doneseni posebni kriteriji za otpis, jer su otpisana potraživanja društvima i obrtnicima koji ostvaruju pozitivne poslovne rezultate. Revizija navodi i kako su pojedine usluge plaćene više puta, pojedine su plaćene, a nisu ugovorene ili se ne može potvrditi da su obavljene. Navode i kako je u okviru projekta marketinške promocije vina u organizaciji Udruženja vinarstva Komore, dio rashoda u iznosu 1,1 milijuna kuna se odnose na usluge koje je obavilo društvo s tri zaposlenika, u vlasništvu predsjednika Odbora za sajmove, marketing i međunarodnu suradnju Udruženja vinarstva, koje djeluje pri Komori. Prema odredbama članka 22. Kodeksa etike u poslovanju Komore, sukob interesa nije dopušten. Zatim, računalni programi (nabava, razvoj i održavanje) su nabavljeni izravnim ugovaranjem od jednog društva. Komora je prodavala automobile, te je nabavljala automobile na leasing. Koncem 2013. je imala 62 automobila od kojih koristi 26.

Plan nabave, održavanja i prodaje automobila nije donesen. Navode i kako u vrijeme obavljanja revizije u travnju ove godine, na web stranici Komore su objavljeni pozivi za dostavu ponuda uredskog potrošnog materijala i opreme, te za nabavu usluge izvanrednog potpunog popisa imovine, dok za nabavu drugih roba, radova i usluga pozivi nisu objavljeni, što nije u skladu s odredbama Postupka za nabavu roba, radova i usluga u Komori, iz siječnja 2013., te Zakona o pravu na pristup informacijama.

>> Maras objavio nacrt Zakona o HGK bez Vrdoljakova znanja

Komentara 50

DA
damirtankovic
21:16 21.11.2014.

Baš sam iznenađen, hehe.

PS
Privatni sektor
22:52 21.11.2014.

Ok, kralo se, krade se i krasti ce se...i tko je od svih tih politicara ikada ista vratio ili zavrsio na robiji zbog toga?

TV
tv5378
01:15 22.11.2014.

Mozeli mi netko nabrojiti,koliko je tajkuna kaznjeno oduzimanjem imovine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije