Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko istraživanje:

Ekonomisti pesimistični, Milanović nije zabrinut

Zoran Milanović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
02.07.2015.
u 16:19

Čak 42 posto ispitanih ekonomskih stručnjaka tvrdi da se suočavamo s ‘ekonomskom nemoći i apatijom’

Veliko istraživanje koje je uključilo 240 ekonomskih stručnjaka otkrilo je veliku zabrinutost struke za budućnost. 

Čak 42 posto njih tvrdi da se suočavamo s "ekonomskom nemoći i apatijom", 16 posto vidi "ekonomsku depresiju", 14 posto očekuje ekonomsku katastrofu,  a oko sedam posto najavljuje skoru propast. Ukupno 79 posto anketiranih je pesimistično. 

Premijer Zoran Milanović nije time zabrinut jer u općem javnom mnijenju podrška vladi raste.

– Zašto? Tko zna! Možda zato što vide napredak – zaključuje Milanović. 

Istraživanje je provedeno u suradnji Zagrebačke inicijative i Zaklade Konrada Adenauera, a od zanimljivijih zaključaka jest da ispitanici ne vide poboljšanje u skoroj budućnosti pa tako 33 posto smatra kako se ništa neće promijeniti dok daljnje ekonomsko potonuće očekuje 18 posto anketiranih. Za lošu situaciju krive lošu vladu i loše čelnike političkih stranaka, a za blokadu države najodgovornija je, kažu, skupa neučinkovita i nesposobna državna uprava, što smatra 22 posto, opće beznađe u društvu kojeg krivi 15 posto te visoka javna potrošnja po mišljenju 13 posto ispitanih. Vladine mjere koje ispitanici podržavaju su smanjenje broja zavoda i agencija, održavanje rokova plaćanja na 60 dana te poticanje investicija. 

Ispitanici su se osvrnuli i na pitanje privatizacije pa su istaknuli da Hrvatske vode i Hrvatske šume nikako ne bi trebalo privatizirati. Protiv prodaje HEP-a je oko 13 posto ekonomista, protiv monetizacije autocesta jedna desetina, a najmanje su protiv privatizacije Hrvatskih željeznica. Podržavaju većinom mjere restrukturiranja javnog duga i pokretanje javnih radova, koje provodi Europska Unija, a protiv su europskih rješenja poput devalvacije valute i oporezivanja osobne imovine i nekretnina.

>> Građani bi bolji život, a ne ustaše i partizane

>> 'U Hrvatskoj je teško raditi, vlada izrazito loša poslovna klima'

Komentara 29

Avatar zajutrak
zajutrak
17:36 02.07.2015.

Sve ankete su izgubile na vjerodostojnoati, lijeva vlada ih je tak okupirala ko partizani židovske stanove ...., a Zoki je uspio , od totalnog fakina postao neuspješan premijer, i to je za nj veliki pomak. na našu žalost.

CA
campa
17:08 02.07.2015.

Pa zašto bi i bio zabrinut kad njemu i njegovim ortacima ide sve po planu.Odbacivanjem plana21 kojim je dobio povjerenje građana moglo se je naslutiti što će se dogoditi s Hrvatskom.Jasno je naznačeno sastankom Milanovič,Tedeski i Vujičić početkom ove vladede što će se događati.Od tuda nam problemi s frankom.Otuda stagniranje privrede i namještanje poslova.Otuda smanjivanje radničkih prava.Otuda pogodovanje poslodavcima osiguravajući im radnu snagu za minimalac na račun poreznih obveznika.Hrvatska se raseljava.Sve više školovanih kadrova odlazi.Ljudi su sve siromašniji a socijademokrati su prikriveni liberalni kapitalisti koji su servis i glasnogovornici domačim i stranim tajkunima. Neisplatu plača proglasili su krivičnim djelom a plače se i dalje neisplačuju bez posljedica.Glavno da elita dobro zarađuje na tuđoj muci na ovrhama.Narodu ovrhe a tajkunima predstečajna nagodba koje licemjerje.Pa zašto bi Milanović bio zabrinut kad se dogovori ortaka uredno sprovode a ostali koji se koprcaju samo su pripadnici kaste stoke sitnog zuba.

OS
osica
17:21 02.07.2015.

Ne biti zabrinut a voditi Hrvatsku državu je neviđena bešćutnost i bahatost . Ma da to je " od debelih šnita " sebi svojima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije