Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skor i predviđanja

Većina poslodavaca očekuje i rast prihoda, a i rast BDP-a veći od 3%

HUP Skor
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
13.12.2016.
u 10:15

Porezna reforma lasta je koja ne čini proljeće: treba nam dodatno rasterećenje rada, jednostavnije poslovanje i više investicija i obrazovanja

Iako se Hrvatska po rezultatima HUP Skora, koji mjeri uspjehe u jedanaest područja, nije znatno pomaknula, poslodavci su optimistični i očekuju uspješnu 2017. godinu pa je više od 68 posto ispitanika u anketi Hrvatske udruge poslodavaca izjavilo da će iduća godina biti bolja od 2016. Najavljuju rast prihoda poslovanja, veći izvoz i investicije, ali ih i dalje muče stari problemi poput velike administracije i nekonkurentnog tržišta rada.

Stranih ulaganja milijardu €

Zato su Vladu podsjetili na nužnost provođenja reformi koje bi trebale urediti sustav poslovanja, a pozdravljaju početak smanjenja poslovnih troškova kroz poreznu reformu. Kao dugoročne reforme ističu potrebu povećanja izravnih stranih investicija na milijardu eura godišnje, odnosno 2,2 posto BDP-a, rast ulaganja u istraživanje i razvoj s postojećih 0,85 posto na 2 posto BDP-a, podizanje udjela visokoobrazovanih mladih ljudi s 31 posto na 57 posto te uključivanje četiri puta više radnika u programe cjeloživotnog obrazovanja kako bi udio bio 12 posto. Dok se radi na tim dugoročnim ciljevima, HUP poziva na hitnu primjenu brzih reformi poput snižavanja opterećenja rada porezima i davanjima, dovršetak fiskalne konsolidacije, donošenje programa poticanja ulaganja rizičnog kapitala, smanjenje broja procedura za pokretanje poslovanja na četiri procedure, brže upisivanje vlasništva za što danas treba čak 62 dana radikalno smanjenje broj postupaka za plaćanje poreza te smanjenje cijena plina za industriju za dodatnih 20 posto, kao i povećanje učinkovitosti upravnih sudova.

– Vlada je u mandat ušla s poreznom reformom, no kao što jedna lasta ne čini proljeće tako ni jedna reforma ne donosi bitne promjene. Dosadašnje Vlade reformama se nisu htjele baviti već su tražile i birale neki lakši put. Mi ćemo potegnuti, a ako Vlada odradi dobro svoj posao BDP će biti i veći od najavljenog i gospodarstvo će još brže rasti u 2017. – poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Inicijativa za mlade

Da su reforme nužne, pokazuju rezultati HUP Skora po kojem Hrvatska ima 34 od 100 bodova i po tom je rezultatu na začelju među 11 zemalja u okruženju. Slovačka ima 45 bodova, a najuspješnija Litva čak 69 bodova. S obzirom na to da je Hrvatska od 2011. rasla za tek četiri boda, ako se ne ubrzaju reforme u području poslovanja, bit će nam potrebno i 35 godina da dostignemo okruženje. Zbog pada Vlade tijekom 2016. ocjene su srozane za investicije i poslovne barijere te za učinkovitost javne administracije. HUP je predstavio i svoj posebni program Inicijative za mlade koji je podržao i EBRD, a kojim se u samo dva mjeseca osigurala praksa za 500 studenata u 110 tvrtki.

>> Lovrinović bi HNB-u uzeo 10 mlrd. kuna. Evo za što su amandmane podnosili Hasanbegović, Esih, Fred Matić...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije