Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička branša o Brexitu

Uz malo sreće, prije ćemo mi otići u penziju nego Britanija iz EU

London
Foto: Pixabay
15.11.2016.
u 00:15

Među 4,5 milijuna radnika u britanskom turizmu mnogi su došljaci iz Europe pa turističku industriju Brexit zabrinjava i zbog radne snage

Turističkoj branši u Velikoj Britaniji malo je laknulo nakon odluke tamošnjeg visokog suda da se i parlament mora izjasniti o pokretanju postupka izlaska iz Europske unije.

– Uz malo sreće, mi turistički radnici mogli bismo prije u mirovinu nego Britanija iz EU – prokomentirao je Brexit jedan britanski turistički profesionalac na nedavnoj burzi turizma u Londonu.

Tema za turističku industriju, okupljenu u Londonu iz 200 zemalja svijeta, spada u vruće, a za mnoge i – nepopularnije. Istraživanje provedeno među 2000 turističkih radnika pokazalo je, naime, da ih gotovo polovica smatra da bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije bio loš za poslovanje njihovih kompanija.

Nešto više od 40 posto ističe da bi zbog toga imalo problema s radnom snagom. Od oko 4,5 milijuna zaposlenih u britanskom turizmu mnogi su, naime, došljaci iz Europe. Osim toga, trećina anketiranih turističkih radnika ocjenjuje da bi Brexit zasigurno donio i više cijene putovanja.

Britanci putnici, koji godišnje ostvaruju 42 milijuna putovanja u inozemstvo (više od njih među Europljanima izvan svoje zemlje putuju jedino Nijemci), također ne kriju zabrinutost vezanu za to kako bi se Brexit mogao odraziti na njihovu omiljenu naviku. Pritom čak 65 posto Britanaca od oko 1500 anketiranih ne očekuje nikakve dobre refleksije na putovanja u inozemstvo.

Svi skupa pak računaju i s mogućnošću da bi Velika Britanija zbog Brexita mogla postati manje simpatična receptivna destinacija. Za zemlju koja s desecima milijuna turista iz inozemstva među najomiljenijim turističkim destinacijama na svijetu zauzima visoko osmo mjesto, to definitivno nije beznačajan faktor.

Tim više što je Britanija po potrošnji stranih turista još bolje pozicionirana. Više nego u Britaniji turisti troše jedino u SAD-u, Kini, Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

Inače, na Ujedinjeno Kraljevstvo otpada 3,6 posto svjetskog turističkog kolača. U 2015. godini, primjerice, to je za britanski proračun, u kojem na turistički udio otpada nešto više od sedam posto, značilo ukupno nešto više od 127 milijardi funti.

Trenutačno oslabjela funta radi u korist britanskog turizma, no uz mogući Brexit i dalje je vezano toliko neizvjesnosti da glavobolje nisu pošteđeni čak ni pobornici povratka granica i izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Dakako, oni praktičnijeg duha.     

>> Postoji plan da se Britancima omogući da ostanu državljani EU

Ključne riječi

Komentara 1

GL
glupost
12:52 16.11.2016.

prije ćemo mi otići u penziju nego Britanija iz EU; da ali prije moramo ispitati dali ce ova propala drzava moci te penzije placati, i dali cemo moci sebi koju pivu popiti sa tom malom penzijom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije