Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.05.2015. u 20:30

Nije nikakva mudrost, a najmanje rješenje problema, pozivati guvernera na ostavku i napadati bankare najprizemnijom demagoškom retorikom.

Prijepori zbog kredita u švicarskim francima postaju sve veći. Suprotstavljene strane ne približavaju se nekakvu dogovoru, udaljavaju se. Vlada, koja bi trebala odigrati ulogu moderatora, umjesto poticanja dogovora i rješavanja problema nadolijeva ulje na vatru, bliže se izbori. Oporba je u istom modu, kao da nije svjesna da će joj zbog toga sutra biti gotovo nemoguće, kao novoj vlasti, pronaći bilo kakvo provedivo rješenje.

Traže se žrtveni jarci i odvlači pozornost javnosti od fundamentalnih gospodarskih problema. Nije nikakva mudrost, a najmanje rješenje problema, pozivati guvernera na ostavku i napadati bankare najprizemnijom demagoškom retorikom. Kao da o njihovoj dobroj volji ovisi konačan ishod. Malo ćemo ih zastrašiti, pa da vidiš kako pjevaju... Sudovi donose različite i ponekad neprovedive presude. I sami se nalaze pod strahovitim pritiskom javnosti da zakon tumače pod utjecajem trenutačnih političkih i socijalnih konsideracija. Pravni kaos povećava se svakom novom presudom. U zapaljivoj smjesi neznanja, neodgovornog politikantstva i konkretnih materijalnih interesa nude se najnerazumnija "rješenja". U cijeloj toj gužvi ne primjećuje se kako se takvim postupanjima ruši same temelje države koje bi, nasuprot, trebali graditi i učvršćivati.

Pretjerujem? Nimalo. Financijski i bankarski sustav jedan su od temelja svake uređene države. U današnjem svijetu jedan od najvažnijih. Podsjetimo se. Banke su vezivno tkivo svakog gospodarstva, društva. Bile u privatnom, državnom, domaćem ili stranom vlasništvu, banke su institucije bez kojih je nemoguće funkcionirati. U tom su smislu javno dobro od posebnog interesa. Kada to javno dobro dođe u opasnost, mora se djelovati. Tko? Onaj tko je Ustavom i zakonima jedino ovlašten – Vlada i Sabor. Djelovati odmah i sada, bez obzira na kampanju. Prestati dolijevati ulje na vatru i umjesto toga izaći s konkretnim rješenjima, što god to značilo.

U priči s kreditima u francima nema nevinih. Da, odgovorne su i banke, na najrazličitije načine. Odgovorni su i dužnici, "pametniji" od većine ostalih građana koji ili nisu uzeli kredite ili su ih uzeli u kunama ili eurima. Usput, uzimanje kredita nije egzistencijalna potreba. Oni uistinu ugroženi ionako ne mogu dobiti kredit od nikoga. Odgovorna je i Vlada, na najrazličitije načine. Što nedjelovanjem, što krivim potezima. Odgovoran je i HNB, prije svega zbog šutnje, nedovoljnog i nepravodobnog informiranja najšire javnosti o brojnim pitanjima, ali i zbog podcjenjivanja razorne moći one smjese politike i neznanja.

Istine radi, treba istaknuti da u cijelom tom kolopletu odgovornih postoji i znatan udio više sile, gotovo elementarne nepogode. Aprecijacija franka unutar nekih povijesno zabilježenih odnosa ne bi bila problem. Ali, tolika aprecijacija, vjerujte, nije bila nikome zamisliva, najmanje očekivana. U tom smislu i zbog te visine možemo govoriti o višoj sili.

Bilo kako bilo, problem je tu. Valja djelovati hladne glave i ne taktizirati u političkoj areni. U pitanju su sami temelji države. Ljudi, nemojte se igrati. Djelujte odmah, zbog zaštite najviših nacionalnih interesa. O tome je ovdje riječ. Netko mora doći s konkretnim, provedivim i održivim prijedlogom koji neće rezultirati u kaosu desetaka tisuća višegodišnjih parničenja i dodatnim povećanjem javnog duga za milijarde kuna. Svi su pozvani, ako im je doista stalo do Hrvatske.

U definiranju tog prijedloga bilo bi izuzetno korisno zatražiti mišljenje neutralnih eksperata. Uzimajući u obzir da cijela ova priča ima potencijalno goleme, pa i razorne fiskalne efekte, bilo bi dobro da neopterećeni eksperti cijelu stvar razmatraju u relevantnom makroekonomskom okviru. Stoga bi, predlažem, HNB (možda i predsjednica Republike) trebali zatražiti tzv. tehničku pomoć od "trojke" u sastavu EK, ECB, MMF. Dati im mjesec dana da izađu sa svojom analizom i mišljenjem o potrebnim koracima. U varijantama. Ili nikakvim koracima. S procjenom fiskalnog troška za svaki scenarij.

Bilo bi to samo ekspertno mišljenje. Ali u ovoj konkretnoj situaciji iskopanih rovova i predizbornog pijanstva, bio bi to najbolji predložak za konkretnu akciju. Akciju koju se ne smije odgađati zbog izbora, a kamoli oblikovati u izbornim stožerima na temelju anketne (ne)popularnosti. Upozoravam, molim i nadam se.

>> Grabar-Kitarović razgovarala s Vujčićem o mogućoj državnoj intervenciji

Komentara 7

LE
LeonardS
13:28 05.05.2015.

Vrlo je čudno da su ovakvi ljudi kao Škegro itd koji su izišli iz politike sada vrlo uspješni biznismeni te su sada kritičari vlade

ST
Stipeprof
01:08 05.05.2015.

Čovjek koji je uništio hrvatsko gospodarstvo privatizacijom usudi se nekom davati lekcije. Svašta!

EV
evon22
11:07 05.05.2015.

škegro ne kaki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije