Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1,2 milijarde

Umjesto u najam, tri i pol tisuće državnih stanova ipak će u prodaju

01.05.2015., Zagreb - Zgrada u Ilici 31 u kojoj Drzavni ured za upravljanje drzavnom imovinom nudi stanove u najam.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
09.05.2016.
u 07:00

Razgovaralo se s nekoliko banaka koje bi kreditirale sadašnje najmoprimce, a ako netko otkupi stan u gotovini, dobit će 15 posto popusta

Državni ured za upravljanje državnom imovinom ovih je dana stopirao odluku bivše Vlade od siječnja o najmu državnih stanova jer je sada odluka da se ti stanovi prodaju.

Riječ je o približno 3 i pol tisuće stanova u kojima su u najmu povlašteni najmoprimci s reguliranim pravnim statusom preko ugovora s MORH-om, MUP-om..., a kojima će se sada omogućiti otkup tih stanova. Država se nada da će od prodaje uprihoditi 1,2 milijarde kuna. Razgovaralo se s nekoliko banaka koje će kreditirati te najmoprimce, a ako netko otkupi stan u gotovini, imat će pravo na popust od vjerojatnih 15 posto.

Riječ je o stanovima u kojima je istekao rok najma od pet godina. Oni najmoprimce kojima još nije istekao rok od pet godina, a riječ je o najmu u oko 800 stanova, mogu u tim stanovima ostati. Bivša je Vlada započela licitacije na koje su se svi mogli javiti i tako za ne previsok najam doći do stana na vrlo dobroj lokaciji.

Država u svom portfelju kojim upravlja tvrtka Državne nekretnine ima i više od 1000 stanova koji su bespravno useljeni. RH je suvlasnik i oko 700 stanova. Godišnje država od najma zaradi oko 60 milijuna kuna. 

>>U gradskim stanovima i dužnosnici koji na to više nemaju pravo

Komentara 6

SA
samoborka
08:08 09.05.2016.

Sasvim u redu. Zasto bi netko bio krelac i dizao kredit za stan kojeg ce kao rob otplacivati dok ne otegne a ti drugi ce biti mudrijasi koji ce za vijeke vjekova parazitski zivjeti kao age? Ili otkupite stan/placajte punu najamninu kao i svi mi drugi ili se selite pod most! Dosta je povlastenih na grbaci svih nas ostalih!

MA
mark13
21:18 10.05.2016.

A stanovi će vjerovatno biti procijenjeni nešto slično kao po katalogu rabljenih vozila, uz naravno popust za odabrane.

TH
than
02:36 11.05.2016.

Pa najlakse sve rasprodati.... Ova drzava izgleda jedino zivi na rasprodaji toga sto jos ima, a toga je sve manje i manje.... Neka uhljebi kupe i nadobudne osobe, ionako dolazi porez na nekretnine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije