Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za sezonu

Doznajte u što će hotelske kuće uložiti 3 milijarde kuna

hoteli
01.04.2014.
u 20:45

Do 2020. u turizam bi trebalo biti investirano sedam milijardi eura, ali zasad se prema cilju ide puževim korakom

Ponajveće hotelske kuće na Jadranu pripremaju sezonu s nešto više od tri milijarde kuna. Ulaganja su izdašnija nego lani za zamalo 1,3 milijarde, pokazala je anketa Ministarstva turizma. Kupari se još ne broje iako će se uskoro doznati tko će se upustiti u tu investiciju koja sama premašuje milijardu kuna. U Ministarstvu turizma zadovoljni su jer se “približavamo tempu prema kojem će do 2020. biti investirano sedam milijardi eura”. No, za to će idućih godina trebati i investicijski koraci od sedam milja. Zasad je to više nalik puževim koracima.

HUP ZAGREB: 367 milijuna kuna

Nakon lanjskih 57 milijuna kuna, u HUP-u Zagreb ove godine investiraju čak 367 milijuna. Počinju radovi u zagrebačkima hotelima Westin i Sheraton, a investicije u Mlinima i Srebrenom u punom su jeku. Najveći zalogaj je hotel Orlando (uz Astareu, novi hotel Mlini te vile i apartmane) koji će imati i najveći hotelski kongresni centar u nas s glavnom dvoranom za tisuću sudionika. Na lokaciji Mlini srušen je stari hotel Mlini i gradi se boutique hotel sa 100 soba. Srušen je i hotel Orlando i upravo počinje gradnja novog sa 250 soba, kongresnim centrom, wellnessom, bazenima... Preuređuju se i susjedne vile, a uredit će se i plažni objekt “Češke banje“ kao moderni lounge bar. U centru naselja Srebreno planira se gradnja trgovačkog centra sa 20 apartmana i garažom. Radovi na Astarei dovršeni su, a sve ostalo trebalo bi biti otvoreno u prvoj polovici 2015. Po završetku trenutačno najveće investicije u hrvatskom turizmu, HUP će raspolagati s više od 750 hotelskih soba i kvalitetnim pratećim sadržajima.

RIVIJERA ADRIA: 350 milijuna kuna

Većina od 350 milijuna kuna bit će utrošena u uređenje hotela Valamar Dubrovnik President, hotela Argosy u Dubrovniku i Zagreb u Poreču. Sva tri hotela dobit će zvjezdicu više, a dubrovački President postat će prvi hotel s pet zvjezdica u portfelju Valamara. Hoteli Zagreb i Argosy dobit će po četiri zvjezdice. Samo na uređenje Presidenta planira se potrošiti oko 150 milijuna kuna. Jedan od najljepših dubrovačkih hotela imat će 111 soba, novi vanjski bazen, a dograđuju se i kongresna dvorana te parkiralište. U obnovu i dogradnju Argosyja ulaže se nešto više od 37 milijuna kuna, dok je za uređenje porečkog hotela Zagreb rezervirano 53 milijuna kuna. I nekadašnja će upravna zgrada Riviera Adrije u centru Poreča dobiti turističkiju funkciju, postaje moderni hostel Papalinna sa 128 kreveta u dvadeset dvije smještajne jedinice. Od lani je u toku ulaganje od ukupno 202 milijuna kuna u Valamarove turističke objekte na otočiću Sveti Nikola, čiji je završetak planiran za sezonu 2015.

ARENATURIST: 
150 milijuna kuna

Pulski Arenaturist sezonu priprema s nešto više od 150 milijuna kuna, od čega gotovo 130 milijuna ulaže u preuređenje hotela Belvedere. Nakon obnove taj će hotel ponijeti četiri zvjezdice i ući pod brend Park Plaza. Hotel će imati 428 soba, dobiva i novoizgrađeni spa i wellness centar s tri bazena te šest travnatih nogometnih igrališta, teniske terene, višenamjensko igralište za košarku, rukomet, nogomet, odbojku na pijesku te atletsku stazu s četiri trake i bacališta. Otvaranje je predviđeno za lipanj.

MAISTRA: 130 milijuna kuna

Nakon lanjskih 218, ove će godine Maistra sezonu pripremiti sa 130 milijuna kuna. Ponajviše, oko 25 milijuna kuna, ide na uređenje šetnice, plaže i uvale Lone podno hotela Monte Mulini. Radovi bi trebali biti gotovi ovaj mjesec, a najesen počinje i uređenje hotela Adriatic na rovinjskom gradskom trgu s oko 30 milijuna kuna. Zgrada u zaštićenoj jezgri zadržat će vanjski izgled, no to je sve što će ostati po starom. U Maistri osvježavaju i kampove te uređuju bazene, restorane, igrališta...

LIBURNIA RIVIJERA HOTELI: 84 milijuna kuna

Ta opatijska hotelska kuća investira oko 84,5 milijuna kuna (lani 245 milijuna). Najveći dio ovogodišnje investicije odnosi se na rekonstrukciju hotela Kvarner i Admiral te vila, a ulaže se i u standarde za kategorizaciju hotela Marina, Istra, Imperial, kao i u opremu te informatičku tehnologiju.

PLAVA LAGUNA: 75 milijuna kuna

Porečka Plava laguna u pripremu sezone investira oko 75 milijuna kuna, desetak milijuna više nego lani. Ponajveći je zalogaj uređenje soba, ulaza i hola u hotelu Laguna Materada te u dijelu soba i kupaonica s oko 20 mil. kuna. U Plavoj laguni, među ostalim, uređuju plaže, prodajna mjesta u Zelenoj laguni, slastičarnicu, šetnice, igrališta i sanitarije animacijskog parka u naselju Laguna Galijot.

JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI: 43,3 milijuna kuna

Uz redovito održavanje svih hotela, Jadranski luksuzni hoteli veliki dio od 43,3 milijuna kuna, s koliko pripremaju sezonu, rezervirali su za potpunu rekonstrukciju soba i apartmana u Hotelu Dubrovnik Palace. U tom dubrovačkom hotelu, koji će prve goste primiti tijekom ovog mjeseca, to su bili ponajveći radovi od otvaranja 2004. Za ovu je sezonu u Hotelu Bellevue obnovljen wellness centar, a ove jeseni kreće i totalna obnova Hotela Kompas, koji će s tri “narasti” na četiri zvjezdice.

BLUESUN: 30 milijuna kuna

Turistička kompanija Bluesun hotels&resorts proteklih je godina investirala sedamstotinjak milijuna kuna, a ove godine tim će ulaganjima dodati još tridesetak milijuna u objekte u Tučepima i Brelima. Najviše, oko 20 mil. kn, ulaže se u obnovu hotela Neptun u Tučepima i depandansi. Radi se i infrastruktura za fitness centar i polivalentne dvorane, a uvodi se i sustav bežičnog interneta.

SOLARIS: 20 milijuna kuna

Ovogodišnje investicije u šibenskom Solarisu višestruko su manje od lanjskih sto i pedesetak milijuna kuna, ali domaćini će i ove godine potrošiti zavidnih dvadesetak milijuna kuna. Pretežito se ulaže u objekte izvanpansionske potrošnje i hortikulturu.

>> Ne dajte da vam masovni turizam uništi prirodne ljepote Hrvatske

>> Nova cesta i most od 125 mil.kn razvijaju i turizam i gospodarstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije