Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agonija u Kutini

Ulagač u Petrokemiju možda bude i Ina, i to s podrškom Vlade

Mladen Pejnović
Foto: Boris Ščitar
02.10.2014.
u 09:00

Ina s upravom Petrokemije vodi razgovore o preuzimanju te kutinske tvrtke, potvrdili su nam krugovi bliski kompaniji i Vladi...

Ina s upravom Petrokemije vodi razgovore o preuzimanju te kutinske tvrtke, potvrdili su nam krugovi bliski kompaniji i Vladi. – Svi su investitori u Petrokemiji dobrodošli. Ina je veliki dobavljač plina i bilo bi dobro da u tome nađe dugoročni poslovni interes – kaže Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Iz krugova bliskih kompaniji kažu da je razgovora bilo, no više zato što Petrokemija duguje Ini 160 milijuna kuna, što se može pretvoriti u vlasnički kapital. Ali, dodaje naš sugovornik, Ini nije strategija proizvodnja umjetnih gnojiva.

Petrokemiji je svježi kapital neophodan kako bi se izbjegao stečaj. Nakon propalog pronalaska strateškog partnera, država je odlučila iznova svojim novcem pomoći Petrokemiji te je ljetos u dva kruga dokapitalizacije uplatila 250 milijuna kuna. Još 250 milijuna kuna treba pribaviti u trećem krugu dokapitalizacije, a taj novac očekuje se od strateškog partnera, s obzirom na to da će izostati i očekivana ulaganja mirovinskih fondova. Zato su obnovljeni razgovori s češkim Agrofertom, koji se početkom godine javio na natječaj za pronalazak strateškog partnera, ali je, kao i ostali ponuđači, odustao. Budući da je vlasnik Agroferta otišao u politiku i vođenje tvrtke prepustio drugoj osobi, sumnja se da će sada kompanija donositi strateške odluke.

Zato se novi partner pokušava naći u Ini, a kako nam kaže sugovornik blizak kompaniji, tako bi se pokušala kompenzirati i šteta u županiji zbog vjerojatnog zatvaranja sisačke rafinerije. Petrokemija je uspjela programom zbrinjavanja otpustiti 680 ljudi, a trenutačno ih je zaposleno oko 1600, što je puno više od broja zaposlenih u rafineriji. Uz Inu, razgovori o mogućem ulasku vode se i s konzorcijem tvrtki Prvo plinarsko društvo (PPD) i Dremor. Vukovarski PPD dobavljač je plina za Petrokemiju, kao i Ina, ali je on i trgovac plinom. Tko god uđe u Petrokemiju u trećem krugu, može računati na najviše 40% udjela, a upitno je hoće li to zadovoljiti strateškog partnera ili će on htjeti udjel veći od 51%. A s kapitalom morat će popraviti energetsku učinkovitost, obnoviti postrojenja i omogućiti nabavu jeftinijeg plina.

>>Crobexi u plusu, dobitnik dana Petrokemija

>>Bivši šef Petrokemije osumnjičen za zloporabu položaja tešku 1,5 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
09:51 02.10.2014.

Nazalost, jefinije je napraviti novu moderniju petrokemiju 500 metara od postojece, nego ulagati u ovu staru. Zanimljivo je i to da jos nitko nije odgovarao oko nabavne cijene plina. Svi izgleda imaju prste u pekmezu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije