Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povoljno plasirali obveznice

Emirati nam daju dvije milijarde dolara kredita

zayed
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
05.03.2015.
u 10:34

Prinos pao na 3,25 posto jer je interes bio pet puta veći od ponuđenog iznosa

Hrvatska se, unatoč svim problemima koji prate domaće javne financije, jučer uspješno zadužila na europskom tržištu plasirajući 1,5 milijardi eura obveznica na deset godina uz prinos od 3,25 posto.

Najjeftinije je to zaduženje u povijesti države, a kako doznajemo od ljudi uključenih u proces izdanja, interes investitora bio je pet puta veći od realiziranog izdanja, što je spustilo cijenu ispod početne ponude od 3,57 posto. Sve do prošle godine, kada je realizirano zaduženje uz 4 posto prinosa, naša je zemlja na desetogodišnje zaduženje plaćala kamatu veću od 6 posto.

Šeik daje kredite

Da kojim slučajem kreditni rejting nije spušten ispod investicijske razine, ovogodišnji bi plasmani bili još povoljniji jer su prinosi na državne papire na povijesno najnižim razinama zbog labave monetarne politike Europske središnje banke i kreditnih plasmana kojima europske vlasti pokušavaju ubrzati oporavak. Prihodi od novih obveznica iskoristit će se za financiranje ovogodišnjeg deficita i otplatu eurske obveznice izdane ranijih godina. Pouzdani izvori najavljuju još jedan povoljan kreditni aranžman koji će se realizirati sredinom ožujka, ali na drugoj strani svijeta – u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vlada s tom bogatom arapskom državom pregovara o najmanje dvije milijarde dolara kreditnog aranžmana koji će se iskoristiti za refinanciranje skupih kredita. Neslužbeno doznajemo da bi kamata na to zaduženje bila između jedan i jedan i pol posto, a i taj bi kredit mogao biti na rok od deset godina. Ujedinjene Arapske Emirate od 2004. godine vodi šeik Khalifa bin Zajed, ujedno i emir Abu Dhabija, jednog od sedam emirata od kojih je sastavljena ta država. Ujedinjeni Arapski Emirati u posljednje vrijeme pokazuju snažan interes za investicije u regiji pa su prije godinu dana Srbiji odobrili milijardu dolara kredita za pokrivanje njihova proračunskog deficita. Taj je kreditni aranžman zaključio bivši ministar financija Lazar Krstić uz 2 posto kamate, a nakon toga Emirati su zaključili nekoliko ugovora teških tri milijarde dolara, primjerice gradnju Beograda na Savi, ulazak u JAT i slično. Bosna i Hercegovina također je u fokusu njihova interesa pa su ovih dana u Sarajevu potpisali ugovor o gradnji velikog turističkog kompleksa nadomak glavnog grada Bosne i Hercegovine, čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 milijardi eura.

Bili kod Kalmete

Investitori iz te bogate arapske države nisu zaobišli ni Hrvatsku, a jedna njihova visoka delegacija bila je prošlo ljeto u Zadru, gdje im je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta predstavio razvojne projekte toga grada i županije.

Prebijanje skupih dugova povoljnim kreditnim aranžmanima predstavlja korak naprijed u upravljanju našim javnim dugom, koji je dosegnuo iznos od 80 posto BDP-a. Ovih dana u Abu Dhabiju boravio je i ministar obrane Ante Kotromanović.

>> Hrvatska izdala 1,5 milijardi novih obveznica

Komentara 19

MR
mrkoje
10:47 05.03.2015.

ovi kraljevi i drugi arapski vladari su nam braca, jes da nismo za arape,ali njihov novac nam je veoma drag..i mi i srbi pa i glavni muzaci amerikanci znaju gdje novac i vladare podrzati.

Avatar Abcda
Abcda
10:51 05.03.2015.

Vidis na fotki da i princ Charles "stavlja u lijevi djep ...." Tko bi to rekao ?

TH
than
23:55 05.03.2015.

Daju nam kredit ?!? Pa ili dajes novce ili kreditiras. Dakle, nitko nam nista ne daje, vec uzimaju ovi nasi kredit, a nasi unuci ce to vratiti sa kamatama. Ova drzava sve vise podsjeca na Srbiju. Tako i kod njihh ovako glase vijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije