Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Udruga Lipa: Građani žele jeftiniju i efikasniju državu

lipa
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/6
27.01.2015.
u 12:29

Većina građana izjasnila se da ne treba povećavati poreze i doprinose, a 84 posto protivi se povećanju poreza na dodanu vrijednost

Čak 80 posto građana smatra da treba smanjivati deficit, pokazalo je istraživanje na 2000 ispitanika koje je provela Udruga poreznih obveznika Lipa.

Većina građana izjasnila se da ne treba povećavati poreze i doprinose, 84 posto protivi se povećanju poreza na dodanu vrijednost, a zanimljivo je i kako je pola ispitanih protiv većih poreza za tvrtke, odnosno većih poreza na dobit.

Građani žele jaku državu, odnosno žele i dalje sigurni mirovinski sustav, dostupno zdravstvo i besplatno obrazovanje, ali tek manji dio njih, odnosno manje od 30 posto ispitanih protivi se otpuštanju u javnom sektoru, smanjenju plaća i smanjenju materijalnih rashoda.

Zaključak je da građani zapravo žele jeftiniju i efikasniju državu.

– U državi u kojoj oduvijek i zauvijek imate strukturni deficit na razini od 4 posto BDP-a, pitanje rashoda je primarno, a tek poslije se može razgovarati o proračunskim prihodima, odnosno smanjenju poreza, istaknuo je Velimir Šonje, analitičar tvrtke Arhivaanalitika, koji je suautor citiranog istraživanja.

Gledano po političkim percepcijama, potpora redovima malo varira između birača HDZ-a i SDP-a, a za reforme su nešto raspoloženiji ispitanici koji su istaknuli ORaH kao preferiranu stranku.

Na primjeru Zagreba kojem je proračun morao biti srezan za 800 milijuna kuna zbog porezne reforme, vidi se da političari štede samo kad ih se pritisne.

– Bolni rezovi izgleda najviše bole političare. Građani nisu reagirali na smanjenje plaća u gradskim službama niti su se odupirali smanjenju subvencije za ZET, a na taj način uz štednju na materijalnim troškovima smanjili smo proračun za 450 milijuna kuna. Isto tako, kad smo prihode povećali aktivirajući imovinu grada Zagreba, nije bilo otpora, pojasnila je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba potvrdivši na taj način rezultate istraživanja. Među zanimljivijim je rezultatima i da se većina građana ne protivi privatizaciji i ne vidi problem u ukidanju viška lokalnih jedinica.

>> Vlada oprašta glavnicu duga, ali ne i kamate

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
12:51 27.01.2015.

Građani žele jeftiniju državu, a u isto vrijeme 80% građana je izravno povezano za proračunskim vimenom. Koliko ljudi je zaposleno u privatnom sektoru, a koliko u javnom sektoru? Mislim da je najveći problem što imamo premali privatni sektor. Da su kao vani veće plaće i bolji uvijeti rada kod privatnika nitko normalan ne bi htio raditi za državu.

VV
Vrazje Vjestice
12:52 27.01.2015.

građani bi htjeli jaku državu. istovremeno, htjeli bi efikasnu i jeftiniju državu. dajte molim vas neka netko tim građanima objasni da su ovo dijametralno suprotni pojmovi. jeftina država znači manje službenika,manje državnika,manje agencija,ministarstava, ali i manje rashodovnih stavki - raznih pomoći,subvencija,sufinanciranja. jeftina država znači da nema "kuku majko,poplava,država neka plati", nego platiš osiguranje od poplave,pa ti osiguravateljska kuća nadoknađuje. jeftina država znači da se za mnogo stvari moraš sam pobrinuti, a ne da ti država sve stavi u krilo.

AM
amky1
12:41 27.01.2015.

Ma otkud Vam ta ideja odjednom? Do sad smo htjeli skupu i neefikasnu izgleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije