Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze ekonomista HUB-a

U sljedećoj godini kamate više, a visok javni dug i otplate kamata usporavaju rast

'30.09.2008., Zagreb - Ilustracija za osobni bankrot. novcanik i dvije kovanice od jedne kune. Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Boris Ščitar/Večernji list
21.11.2015.
u 00:15

Ekonomisti ističu da je 2016. godina zadnja ili jedna od zadnjih u kojoj se moraju provesti strukturne reforme

Glavni ekonomisti banaka okupljenih u Hrvatskoj udruzi banaka najavljuju u sljedećoj godini rast kamatnih stopa zbog, kako kažu, krhke pozicije zemlje. Očekivani rast kratkoročnih kamatnih stopa u sljedećoj godini predviđa se u iznosu od 0,3 posto, dok se tečaj očekuje na razini od stabilnih 7,7 kuna za euro.

Suglasni su da ćemo ove godine imati prosječni gospodarski rast od 0,9 posto, te da će se sljedeće godine zadržati na približno istim razinama, iako se optimizam jednog analitičara penje prema rastu od 1,2 posto, a dvojici pesimizam klizi prema padu od 0,5 posto. Ističu da je rast spor i krhak te nije dovoljan da ozbiljnije smanji nezaposlenost. Dugogodišnji deficiti su, kažu, javni dug i otplate kamata doveli do razina koje guše brži gospodarski oporavak.

Zato i zaključuju da je sljedeća godina zadnja ili jedna od zadnjih godina u kojima hrvatske vlasti još imaju vremena samostalno provesti fiskalnu prilagodbu i strukturne promjene radi modernizacije gospodarstva. Stopa nezaposlenosti će, očekuju, uz tako anemičan rast ostati na prosječnoj razini od 16,8% 2015. i zanemarivo nižih 16,4% u 2016. godini. Najveća očekivanja su od rasta izvoza, koji bi prema njihovim procjenama ove godine mogao rasti osam posto, a sljedeće pet posto.     

>> HPB kamatama krenuo u lov na dužnike velikih banaka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije